Prvo veče Demofesta: Više hiljada posetilaca slušalo demo bendove

Datum objave:22.07.2016

Pročitano:4445 puta

Lokacija: Banjaluka

Prve večeri devetog Demofesta, koja je održana u četvrtak, 21. jula, posetioci su ispunili veliki prostor tvrđave Kastel. Već i pre 21 časa, kada je program počeo, u publici se nalazilo više hiljada posetilaca, koji su došli da poslušaju i podrže demo bendove, prve zvezde ovog festivala, što je novi veliki korak u razvoju sledeće generacije regionalnih muzičara. Tokom večeri su odabrani prvi finalisti takmičenja demo bendova, a održani su i revijalni nastupi grupa Dub Pistols, Hladno pivo i S.K.A.

 

Demofest 2016 - prvo veče

Veliko interesovanje publike već prve večeri devetog Demofesta

 

Između 17 bendova, koji su nastupili na otvaranju Demofesta 09, stručni žiri je odabrao šest njih koji će se naći u velikom finalu. To su sastavi Letarg iz Koprivnice, Seine iz Zagreba, EoT iz Karlovca, East Time iz Foče i Sarajeva, Degeneza iz Beograda te banjalučki Kdžo.

 

SKA

SKA


Upravo su takmičari otvorili festivalski program, a demo bendovi su se publici zahvalili za veliku podšrku svojim odličnim nastupima, tokom kojih su mnogi od njih dokazali da su već prevazišli status demo benda. Dok je žiri sabirao bodove, na binu je izašao S.K.A, trećeplasirana grupa na osmom Demofestu. Nesvakidašnjim kombinacijama žanrova, ritmova i vrlo neposrednih stihova, kao i ponekom originalnom obradom regionalnih hitova, mladi Leskovčani su u potpunosti razdrmali masu, koja je tada već dostigla brojku od 10.000 posetilaca.

 

Publika je podržala demo bendove

Publika je podržala demo bendove


Po završetku njihovog nastupa, objavljena su imena prve grupe učesnika finalne večeri. Najuspješniji su bili bendovi iz Hrvatske, čiju scenu će u finalu predstavljati pop rock sastav Letarg, žestoki alternativci EoT te dreampunk projekat Seine. Rock grupa Degeneza, pobjednici Bunt Rok Festivala, dobili su priliku da se bore za nagrade i u završnici Demofesta, uz jazz pop bend East Time, kao i miljenike domaće publike, hip hop sastav Kdžo.

 

Dub Pistols

Dub Pistols


Nakon proglašenja finalista, binu je preuzela britanska grupa Dub Pistols, koja je na najbolji način demonstrirala mladim muzičarima kako izgleda jedan nastup svetskog nivoa. Počev od uvodnih „Bad Card“ i „Alive“, popularni „Pistolerosi“ su u potpunosti zavladali Kastelom, a publika je zdušno plesala i skakala u njihovim ritmovima, koji kombinuju elektronsku, reggae, ska i punk muziku. Harizmatični frontmen Barry Ashworth i vokal Seanie Tee, koji je pojedine stihove pevao zajedno sa prvim redom publike, konstantno su komunicirali sa posetiocima i inicirali njihovu reakciju, koja je vrhunac dostigla na pesmi „Cyclone“ i potom se održala sve do završetka uz vrlo prikladno odabranu „Mucky Weekend“.

 

Hladno Pivo

Hladno Pivo


Iako je delovalo da je ovakav koncert iz prisutnih izvukao i poslednji atom snage, kultni punk rock bend Hladno pivo je dokazao suprotno. Kazaljke na satu su pokazivale 1.35 kada je sa bine odjeknuo „Biološki sat“, a potom su Kekin i ekipa proveli publiku kroz čitav opus benda, od brzih pesama kao što su „Konobar“ i „Kaže stari što nam fali“, do emotivnijih „Jednim osmijehom“ ili „Supermen“. Kekin se obratio i takmičarima, te ih podsetio da je i Hladno pivo na počecima svoje karijere nailazilo na neuspehe i negativne komentare.

 

„Zato želim da poručim svima koji neće biti u finalu da se drže svoje priče i budu uporni“, poručio je frontmen Hladnog piva uz ovacije posjetilaca.


Dvočasovni nastup, tokom kojeg je publika horski pevala sve stihove, završen je pesmom „Ezoterija“, a prethodno su zagrebački punkeri ispunili i muzičku želju, dostavljenu na listu papira, te odsvirali „Samo za taj osjećaj“. Najuporniji posjetioci su veče završili uz afterparty banjalučkog di-džej dua Digital Seekers.


Prvo festivalsko veče je tako ponudilo jedno od najboljih otvaranja Demofesta od pokretanja ovog festivala, a težak zadatak da nadmaše ovakvu atmosferu imaće The Sisters of Mercy, Kolja i Grobovlasnici, Rezerve i preostalih 15 takmičarskih bendova, koji nastupaju druge festivalske večeri, u petak, 22. jula.

 

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica. Sve informacije o festivalu dostupne su na web stranici www.demofest.org, kao i zvaničnoj Facebook stranici.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :