Prvi put sa sestrićem na Hotel Transilvanija

Datum objave:15.08.2018

Pročitano:2771 puta

By:Pavle Zelić

Hotel Transilvanija 3 – odmor počinje - Hotel Transylvania 3: Summer Vacation
Režija: Gendi Tartakovski
Uloge: Dragan Mićanović, Iva Stefanović, Aleksandar Radojičić, Stribor Čolić, Predrag Ejdus, Nebojša Milovanović, Nataša Marković, Slobodan Tešić, Jelena Petrović
Distribucija: Con Film d.o.o.


Postoje doživljaji koji se ne mogu pretočiti u novac, ali itekako ima smisla pretakati ih u reči, iako su i one premale i neadekvatne da uhvate svu širinu osmeha (bez prednjih mlečnih zuba) mog šestogodišnjeg sestrića Rastka koji je „stvarno bio iznenađen kako je super“ film „Hotel Transilvanija 3“. Prvi put kada smo on i ja zajedno sami otišli u bioskop.

 

Pavle Zelić i Rastko Mihajlović prvi put u bioskopu zajedno


I ja sam bio iznenađen reakcijom, jer su ga ranije pomalo plašili svi ti vampiri, vukodlaci, mumije i ostale karakondžule kojima obiluje ova u suštini topl(okrvn)a priča o jednoj (nemrtvoj) porodici i njihovim peripetijama u hm, uslužnim delatnostima? Kad ne lezi vraže, počev od urnebesne „Prinče tame, šta mogu da uradim za vas? Želim da upoznam nekog. Želite kolač s mlekom?“ milion puta prepričane fore iz trejlera do ingeniozne frenetične sekvence sa Gremlin Air avio kompanijom, Rastko, kao i druga deca u sali su opčinjeno upijali sve fore i fazone, upakovane u vizuelno spektakularan film koji efektno zadovoljava i potrebe za u podtekstu sakrivnom ambicioznijom zabavom namenjenom roditeljima, ili pak ujacima koji su mališane poveli na novi film iz megauspešne franšize sa nadom da se neće smoriti. Naprotiv, serijal je u mnogo čemu sada relaksiraniji, i čak i za neupućene poput mog Rastka, reditelj i scenaristi umešno vode sijaset likova na koje smo već navikli, a predstavljaju i svojevrsne horor arhetipove, naravno izvrnute naglavce.


Od Drakule, i njegove proširene porodice, sve sa prerasli paklenim psićem – Piškom, preko isfrustrianih roditelja vukodlaka koji otkrivaju čari igraonice, do Frenka frankenštajnovskog čudovišta sa kockarskim problemom, skoro svako ima priliku da zasija, čak i zatupasti zet Džoni u (apo)klimaktičnom filnalu sa duelom (nediplomiranih) DJ-ejeva. 

A a propo vatrometa (ponekad bukvalnog) boja i prizora, nema sumnje da su se autori vodili principom, „veće je bolje“ pa tako ceo film samo iskaču Bermudski trouglovi, džinovski prekookeanski brodovi, eruptirajući podvodni vulkani i cela, celcata Atlantida, sve sa gargantuovskim Krakenom koji dabome, peva. 

 

 

U oštrom kontrastu u odnosu na najslovne anti-junake, pravi monstrumi su naravno, ljudi, konkretno milion godina stari Abraham Van Helsing, ali je fokus filma zapravo na „zingu“ koji pogađa usamljenog Drakulu aka Drakčeta koji odbija da prizna koliko vapije za ljubavlju...
I sve se to dešava na krstarenju!


Domaća ekipa koja sinhronizuje film je takođe više nego primerena likovima i ne ostaje nikakva žal za Adamom Sendlerom, Selenom Gomez, Dejvid Spejdom, dobro, pomalo za Stiv Bušemijem... A očito je da reditelju i ko-scenaristi Tartakovskom, koji je mogao biti Tarkovski crtanog filma itekako prija da se posle svih Samuraj Džekova, Sim-bionik Titana i Ratova klonova opusti kao i njegovi heroji i ode na svojevrsni raspust na kruzeru... Takav je i konačan utisak filma, kao da ste bili na nekom ubrzanom all inclusive odmoru, a sada je vreme za sivi, sumorni, obični stvarni svet...

 

 

Ali Rastko o tome ne razmišlja, i njemu je film prosto super i mnogo se lepo proveo. I ja sam se sa njim, i to je nešto čemo uvek mogu (i hoću!) da se vratim u sećanju.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :