Prva dama minimala: Sve što treba da znate o Magdi

Datum objave:28.12.2016

Pročitano:5866 puta

By:Marija Joksimović

Lokacija: Hangar Luke Beograd

Magda je neko ko zaslužuje apsolutno poštovanje svih ljubitelja techno zvuka. Prva dama minimala na sceni je već dve decenije a i dalje sa istom strašću staje za pult i pušta muziku. Sofisticirani i svestrani pristup DJ-ingu i produciranju doneli su joj zvezdani status na sceni elektronske muzike, ali je to nije uobrazilo, i dalje je sa obe noge čvrsto na zemlji i uživa radeći ono što voli. Imaćemo priliku da je slušamo trećeg dana Central Dance Eventa – 1. januara u Hangaru Luke Beograd, a evo nekih zanimljivosti o njoj.

 

Magda


Rođena je u Poljskoj, ali se sa roditeljima već sa devet godina preselila u Ameriku, u Detroit. Život u izbegličkim naseljima u depresivnom i sivom Detroitu nije bio baš idealan ambijent za tinejdžerske dane. Barem dok nije dovoljno porasla da može da ide u klubove. A kada je jednom zavela magija klupskog underground sveta Motor Cityja, sve se promenilo. Inače, upravo taj period njenog života poslužio joj je kao inspiracija za po malo melanholičan prvi album “From The Fallen Page” koji je izašao 2010. godine.


Kako je postala aktivan detoritski klaber put je jednom naveo i na nastup Plastikmena (Richie Hawtin), a ta žurka promenila je sve. Bila je potpuno navučena na elektronsku muziku i ubrzo pronašla posao u jednoj poznatoj prodavnici ploča u Detoritu. Počela je da sakuplja vinile, kupila svoj prvi gramofon i počela da se bavi DJ-ingom. U to vreme već je poznavala dobar deo scene, a na jednoj žurci upoznala je i Hawtina koji joj je ponudio da pušta muziku jednom nedeljno u jednom njegovom malom baru.

 

 

U međuvremenu se pridružila i kolekitivu Women on Wax, za koji iz samog naziva zakuljučujete da su ga činile samo žene. Međutim Magda je napustila kolektiv onog momenta kada su oni koji su ih bukirali, ali i publika počeli da ih doživljavaju kao “ženski DJ kolektiv”, odnosno postalo je popularno to što su žene za DJ pultom, bez obzira na kvalitet. I danas vrlo često ističe da ne bi trebalo praviti razliku između žena i muškaraca koji se bave muzikom, jer DJ-ing i produkcija nisu “muški poslovi”.


Kada joj je Detorit postao mali preselila se u Njujork, tamo je upisala grafički dizajn, ali je nastavila sa DJ karijerom koja je evoluirala. U Njujorku je delila stan sa Hawtinom koji je u tom period pozvao da se pridruži njemu i M-nus ekipi na turneji kako bi radila intro setove. Na tim nasutpima isklesala je svoje DJ veštine do savršenstva, a uz Hawtina je dobila priliku da se upozna sa (budućom) Traktor tehnologijom koja je tada bila poznata kao Final Scratch.

 


Vrlo brzo joj je Njujork postao tesan pa je odlučila da se preseli u Berlin 2003. godine gde ponovo otkriva inspiraciju koja joj je nedostajala u Velikoj jabuci. Svoj prvi EP Stop izdala je za M-nus etiketu 2005. godine, a zanimljivo je da je jedan od prvih remixa koje je uradila bio za traku Baby Kate koju potpisuje Heartthrob koga ćemo slušati iste večeri na Central Dance Eventu. Od tada njena karijera ide samo uzlaznom putanjom i ime Magda se u poslednjih 10 godina može videti kako na lineupovima festivala, tako i u klubovima širom sveta. A ove godine se čak vinula i u nebesa i to bukvalno. Letos je za 15 svojih prijatelja radila set u letećem balonu na 2000 metara visine. Impresivno, zar ne?


Treba još pomenuti da je sa Marcom Houleom i Troyom Piercom osnovala lejbl Itmes and Things, a pored toga je i modni dizajner. I taman kad ste pomislili da je tu kraj, ona vas iznenadi. Magda ima i svoj kontroler – Verusus DJ koji je napravljen po njenoj zamisli. Takođe ima i svoju tekilu Maria Pascuala.

 


Poslednja u nizu novina u njenom radu je serija žurki PERM koje je pokrenula nedavno a koje prkose standardnom klupskom formatu žurke, već su više oldschool.


Da mi ne bismo dužili dalje, dođite da čujete Magdu uživo. Nedelja 1. januar u Hangaru Luke Beograd, pored nje tu su i Pig & Dan i Heartthrob, a domaća podrška biće Lea Dobričić i Aleksandar Ivković b2b Mihajlo.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :