Promocija monografije Nenad Johnny Rackovic i otvaranje izlozbe Borisa Burica - NOVA Remont produkcija!

Datum objave:14.01.2018

Pročitano:2356 puta

Datum održavanja: 18.01.2018

Lokacija: Beograd

Nakon uspešno završene prve faze kampanje „Da li vam je potreban Remont“ Remont NUA 2018. godine kreće u NOVI ŽIVOT!

Proteklih dva meseca nekoliko stotina građana kako iz Srbije tako i iz inostranstva (sa različitih kontinenata) podržalo je Remontovu kampanju. Preko 80 umetnika doniralo je radove za Aukciju uspešno održanu 18. decembra 2017. godine! Podršku su dale institucije poput Kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Asocijacija NKSS, mnogobrojne organizacije i pojedinci među kojima su i strane diplomate, univerzitetski profesori, novinari, IT inženjeri, čak i ministar kulture jedne susedne zemlje!
Uspešno smo prikupili predviđena sredstva na platformi Indiegogo
Početak nove faze obeležavamo u četvrtak, 18. januara 2018. od 18h sa dva posebna događaja

Promocija monografije „NENAD JOHNNY RACKOVIĆ“
+
otvaranje izložbe „DOSIJE: Nečovek“ Borisa Burića
18.1 – 2.2.2018.

Kao što smo već najavili novu radnu godinu obeležavamo predstavljanjem nove, sveže i snažne produkcije iz Remontove radionice - dugo očekivane monografske publikacije „Nenad Johnny Racković“. U ovoj uzbudljivoj knjizi fenomen Racković je sagledan, opisan i objašnjen iz ugla dvadesetak različitih autora i zabeležen objektivom pedesetak različitih fotografa.
*na promociji monografija će se prodavati po specijalnoj ceni od 1200 din.!!!

 Početak iscrpnog i svakodnevnog rada na monografiji obeležilo je i kreativno druženje dvojca Racković – Burić. Sastali su se prvi put u Remontu i od tada se susreću redovno, skoro svakodnevno. U Remontu su se vodili maratonski razgovori, ispovedanja, preslišavanja, praćenja. Sazrevaju ideje, sazrevaju ljudi.
Izložbom „DOSIJE: Nečovek“ fotograf Boris Burić daje svoje viđenje fenomena, neuhvatljivog i većini nejasnog čoveka ovog grada koji svojim življenjem uporno nešto govori i na nešto ukazuje.

*********************
Burić i Racković, dve vizije, dva različita filma, dva različita puta i tačka ukrštanja na istom polju. Inat. U inat umetnosti.

Boris Burić, autor izložbe „DOSIJE: Nečovek“

***********************
DOSIJE: Nečovek
Senzacionalno, silovatelj leševa. Otkrivamo!!! Horor ili magija?

Nikada se ne može reći: nema ništa da se vidi, nema ničega više da se vidi. Da bi se videlo nešto novo, treba znati videti, uprkos svemu. Uprkos uništenju i brisanju svega. Treba imati rendgenski pogled poput superheroja. I uz pomoć takvog ispitivanja – stvari počinju nas da gledaju iz svojih prostora u negativu i svojih Nevremena. Gde ne vladaju ni godine ni dani nego samo promene stanja i, gde se i kosti uvlače u užas.
Boraviti tamo gde svako izgubljeno telo počinje da traži onog koga je izgubilo. Dovoljno dugotrajno da traganje bude uzaludno. Dovoljno kratkotrajno da svaki beg postane nemoguć. Sve se, stoga, zamrzava na snimku života tokom smrti. To je možda kraj forenzičke estetike. Nekoliko sekundi i sve će se ponovo preokrenuti. Posledice te infracrvene svetlosti za oko koje traži. Posledice za oko koje se, prestavši da traži, zakiva za tlo ili se diže prema udaljenoj spomen kosturnici gde nema više nikoga.

 I dovedoše ga na mesto Golgotu, koje će reći: Kosturnica.
Jevanđelje po Marku, 15:22

Nenad Johnny Racković

**********************************
O monografiji NENAD JOHNNY RACKOVIĆ

Remont - nezavisna umetnička asocijacija objavila je još jedno monografsko izdanje posvećeno autentičnim autorskim pojavama na domaćoj umetničkoj i kulturnoj sceni. Nakon knjige o Saši Markoviću Mikrobu, aktuelno monografsko izdanje donosi po prvi put sveobuhvatan stručni uvid i pogled na umetničke prakse Nenada Džonija Rackovića.
Racković vizuelni umetnik, performer, pisac, glumac, radijski voditelj, skejter, klaber, samo su neke od odrednica za sagledavanje više nego atipične karijere i društvenih prisutnosti ovog umetnika. Od prvih izložbi u Studentskom kulturnom centru 80-ih, preko filmova, pozorišnih predstava i legendarnih performansa tokom 90-ih, akcija nakon 2000-ih, do kontinuirane književne produkcije Rackovićeva  delovanja u različitim medijskim oblastima, ostaju prepoznata po snažnom autorskom izrazu i iskazu. Veliki izazov u koncipiranju ove knjige sumiralo je pitanje na koji način predstaviti, rezimirati i definisati svu složenost i jedinstvenost Rackovićeve višedecenijske umetničke prakse, duboko prožete umetnikovom odlukom da se radikalno konzumira život sa svim rizicima koje takva odluka može da nosi. „Fenomen Racković” jeste verovatno i jedini mogući odgovor u predstavljanju njegove nesvakidašnje umetničke ličnosti bez obzira da li je reč o vizuelnim i izvođačkim umetnostima, književnosti ili svakodnevnim nastupima u javnom prostoru. Ova publikacija stoga nije mogla da ima samo klasičan monografski pristup, već je pre svega osmišljena da kroz namenski pisane tekstove, reprinte izabranih kritika, Rackovićevih intervjua, autorskih priča i bogatu foto dokumentaciju, prenese sav intezitet njegovih životno-umetničkih akcija pružajući nekim budućim istraživačima smernice za dalje interpretacije Rackovićevog lika i dela u nekom novom ključu i kontekstu.

Urednici monografije – Saša Janjić i Miroslav Karić
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :