Projekt Istočne, Srednje i Jugoistočne Evrope: comiXconnection izložba alternativnog stripa!

Datum objave:21.01.2015

Pročitano:4613 puta

Datum održavanja: 23.01.2015 - 15.02.2015

Lokacija: Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine

comiXconnection je projekt Koordinacije Istočne, Srednje i Jugoistočne Evrope pri Muzeju evropskih kultura, nacionalnih muzeja Berlina.

 

Šta biva kada, superžena Horni Dajk sretne depresivnu mačku Zorku, zlokobni gavrani prete gumenoj patkici, skitnica Mita Kombajn pomno sluša Momirkine partizanske priče, a superheroja Lavandermena muče košmari?

To je onda, comiXconnection – strip, bandă desenată, strip, képregény, strip.
 

ComiXconnection izložba alternativnog stripa: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Rumunija! | 2015 | Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine

 

Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Rumunija – 5 zemalja – 5 različitih istorijskih razvoja – 5 različitih kulturnih i umetničkih scena. Istraživanjem u svakoj od zemalja, došlo se do obimnog inventara nezavisnog stipa i njihovih autora. Festivali, sajmovi i publikacije umetnicima pružaju priliku da njihovi radovi budu vidljivi i poznati i van regionalnog i nacionalnog konteksta. Najčešće je interesovanje za međunarodnu saradnju usmereno ka srednjoj i zapadnoj Evropi, dok je vidno manji broj umetnika koji se odlučuju za saradnju sa zemljama iz neposrednog susedstva. Cilj ovog projekta je da se upravo ovaj fokus iz perspektive umetnika, kao i publike razmotri i proširi. Ovih pet zemalja ne dele samo zajedničke granice, nego i zajedničku istoriju i kulturu, koje povezuju ovaj veliki region.

Podrška: Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien.

 

Otvaranje: petak, 23. 01. 2015. u 19h
Autorka i koordinatorka projekta: Beate Vild (Beate Wild)
Kustoskinja saradnica: Svetlana Mladenov


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :