Projekat „Kulturni centar Sakurabana“

Datum objave:28.10.2014

Pročitano:4077 puta

By: Isidora Vlasak & Bojan Vukadinović

Većina ljudi zna Sakurabanu kao momke i devojke koji stoje iza konvencije "Japanizam", koja je već postala deo tradicije u Beogradu. Za one koji nisu upućeni, "Japanizam" je događaj koji se organizuje jednom godišnje u Domu omladine Beograda, a predstavlja četvorodnevnu zabavu za sve ljubitelje japanske pop kulture (anime, manga, video igre, kosplej, film, moda i sve što je u vezi sa Japanom...).

 

 

Sakurabana postoji i radi već skoro celu deceniju, pokušavajući da svake godine napravi nešto još bolje, zanimljivije i veće. Ove godine se, međutim, promenila situacija i javili su se veliki problemi... Stanje u državi svakako nije sjajno i svi koji se bave kulturom ili nekom sličnom delatnošću dobrim delom gube finansijsku podršku usled mera štednje. Slično se dogodilo i Sakurabani i sada su prepušteni sami sebi, da se snalaze kako znaju i umeju. U želji da sačuvaju "Japanizam" i omoguće aktivan rad udruženja, rešili su da preduzmu neke velike korake. Jedino rešenje do koga su došli jeste da se sakupi dovoljna količina novca za kupovinu sopstvenog prostora, odnosno da se otvori Kulturni centar Sakurabana. Ovim bi znatno uštedeli novac koji trenutno ide na plaćanje kirije i drugih dažbina, i stekli sredstva za ulaganje u lepši, bolji i veći "Japanizam". Otvaranjem Kulturnog centra ne samo da bi se izborili za opstanak "Japanizma" na duže staze nego bi se otvorila vrata i drugim aktivnostima. Da ostvari ovu zamisao, Sakurabana je pokrenula IndieGoGo projekat!

 

 

Cilj je da se otvori jedinstveno mesto gde će svi ljubitelji japanske pop kulture, umetnosti i alternativnih vidova zabave moći da se okupe i uživaju u onome što vole. Ovde će biti dom manga biblioteke, jedinstvene na Balkanu, gde posetioci mogu da pozajme preko 500 stripskih naslova. Za kreativce i ljubitelje stripa, manga škola „Mugen“ ovde će nastaviti sa radom. Sa druge strane, tu će biti origami radionica za one koji malo više vole tradiciju, ali i kosplej kursevi za one koji žele da se kostimiraju. Kako ima i onih koji su malo manje kreativni ali željni zabave i znanja, biće projekcija, predavanja i tribina. A što se tiče posetilaca koji vole da se igraju, u Kulturnom centru će biti otvoren veliki Game Room sa video igrama, ali isto tako i sa odeljkom društvenih i kartičnih igara, kako bi se mladi malo družili i van virtuelnog prostora. Plus, pružila bi se ruka drugim beogradskim udruženjima koja se bave srodnim interesovanjima, od naučne fantastike pa do viteških igara. Kulturni centar Sakurabana bi ovim postao dom za beogradske geekove i centar dešavanja za sve što se tiče pop kulture made in Japan, a i šire.

 

 

Ako želite da vidite ovo mesto u Beogradu, posetite Sakurabaninu IndieGoGo stranu, pomozite ako možete ili makar prosledite vest dalje!

 

 

Za više informacija o Sakurabani posetite www.sakurabana.info i https://www.facebook.com/groups/43699392487/

 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :