Devet 2020

Projekat IZLAŽENJE: Pozorište se seli u klubove!

Datum objave:14.12.2015

Pročitano:4906 puta

By:Kristina Levatić

Lokacija: Klub Drugstore, Beograd

Projekat “Izlaženje” je produkt skupine mladih umetnika i umetnica koji će svojoj publici predstaviti svoje gledanje na današnji klabing u Beogradu. Ovi kreativci okupljeni oko pozorišnog projekta "Izlaženje" žele da kroz interaktivni i komunikativni pristup ispitaju da li je klabing način života ili samo faza u odrastanju i socijalizaciji velikog broja mladih ljudi. Još jedna od aktuelnih tema koja je dobila svoje mesto u projektu je odlazak ili ostanak mladih ljudi u Srbiji.

 


Polazišnu tačku ovog pozorišnog istraživanja predstavlja roman “Izlaženje” autorke i spisateljice Barbi Marković. Ona je rođena u Beogradu 1980. godine. Studiranje Germanistike započela je u Beogradu, a kao stipendista dovršila ga je 2003. godine u Beču. Knjiga “Izlaženje” prati spisateljičino kretanje i kao finalni proizvod izdata je 2003. godine u Beču. Ova knjiga je zapravo samovoljan prevod i remiks novele “Hodanje” Tomasa Bernharda.

 

Projekat IZLAŽENJE: Pozorište se seli u klubove! | Barbi Marković | by Kristina Levatić


Glavni akteri predstave biće naše mlade glumice: Vanja Ejdus, Milica Stefanović, Jelena Ilić. Milicu Stefanović odlikuje završena pokretna akademija izvođačkih umetnosti MAPA iz Amsterdama među kojima se izdvaja dugogodišnji rad na “Čehov metodu” sa Skotom Fildingom.

 

Vanja Ejdus, dobitnica Sterijine nagrade, poslednjih nekoliko godina igra najznačajnije uloge u predstavama Narodnog pozorišta.

 

Jelena Ilić, član ansambla Malog pozorišta “Duško Radović” ali i učesnica mnogih radionica iz oblasti pantomime i plesa. Jelena je takođe članica benda “Ah Ahilej” koji kroz vokalno-kabaretski izraz tretira posledice savremenog društva.
Ova trojka će kroz formu verbatim teatra i interakciju sa publikom pokušati da animira klabere i zadrži ih u klubu kroz umetnički doživljaj koji bi bio jako zagrevanje za žurku koja će tek uslediti. Ovo je moderniji pristup teatru koji se dešava u prostoru koji se ne odvija na pozorišnim daskama, i koncept koji već dugo vremena postoji u Berlinu i mnogim drugim evropskim prestonicama alternativne kulture.

 

Projekat IZLAŽENJE: Pozorište se seli u klubove! | Barbi Marković | by Kristina Levatić

 

Ovakav pozorišni izraz predstavlja spoj kvalitetne glumačke igre i moderne muzike podržane atraktivnim svetlosnim efektima.

Ove tri junakinje romana besciljno lutaju kroz noćni život Beograda, analizirajući taj svet do iznemoglosti i pokušavajući da pronađu svoje mesto u njemu. Pored romana, autorski tim će se u procesu pravljenja predstave služiti ličnim i drugim dostupnim iskustvima.

Ova pozorišna predstava ima za cilj da na direktan i prijemčiv način komunicira sa mladim ljudima kojima je pre svega namenjena. Mesto igranja predstave odabrano je u skladu sa temom. Klub „Dragstor" nalazi se unutar sveta koji predstava tematizuje, a istovremeno je etablirano i prepoznatljivo mesto na mapi gradskog života, gde ljubitelji dobre elektronske muzike često imaju prilike da čuju i vide najveća imena svetske ali i domaće andergraund scene.


Trenutno umetnici vredno rade na pripremi ovog scensko-muzičkog projekta, a vi klaberi – spremajte se, vidimo se na proleće na “Izlaženju”.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :