Barutana klub Beograd

Prof. Ješa Denegri kroz izložbu RAZLIKE MINIMALIZMA

Datum objave:24.11.2021

Pročitano:1679 puta

Datum održavanja: 27.11.2021 - 30.11.2021

Lokacija: Beograd

Moderna galerija Beograd na Dorćolu, organizuje poslednje stručno vođenje kroz izložbu Razlike minimalizma, u subotu, 27. novembra u 13 časova.


U pitanju je izložba radova, koja sve vreme privlači veliku pažnju. Iako su ova dva savremena umetnika imali zajedničke izložbe u Beču u Galeriji Lindner 1999. godine, kao i u Beogradu 2008. i Čačku 2009. godine, ovo je prvi put da se zajedno izlažu njihova apstraktna minimalistička dela.

 


Damnjanove slike se nalaze i u nekim od najznačajnijih svetskih muzeja kao što su Centar Žorž Pompidu u Parizu ili Gugenhajm u Njujorku, dok se Vujačićeve slike nalaze u Modernoj galeriji u Ljubljani i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine .


Profesor Ješa Denegri i ovoga puta vodi kroz ovu izložbu, a prilikom prethodnog vođenja je istakao da je ova izložba izuzetno važna jer je obuhvatila dva aktera različitih generacija, jednog poimanja umetnosti koje se u ovoj sredini ciklično radjalo od šezdesetih godina prošlog veka i koje traje do danas, te da ova izložba omogućava da na jednom mestu gledamo slike koje zrače duhovnošću, bistorinom, čistoćom i elanom, uprkos činjenici da su kao takve, oslobođene bilo kakvog narativa ili poruke, a obično nemaju ni naziv.


Moderna galerija Beograd ovim vođenjima želi da upoznava publike sa jednim radikalnim pravcem, kao što je minimalizam, koji je dugo bio neprihvaćen od strane kritike i publike.


Vođenju će prisustvovati i jedan od autora, Veljko Vujačić, koji će biti dostupan za pitanja posetilaca.


Ulaz je slobodan.


Izložba Razlike minimalizma traje sve do 30. novembra 2021. godine u Modernoj galeriji Beograd, na adresi Strahinjića Bana 8.

Radno vreme galerije je od ponedeljka do subote, od 10 do 20 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :