Prodato već 10.000 karata za 22. Festival autorskog filma

Datum objave:25.11.2016

Pročitano:3351 puta

Datum održavanja: 25.11.2016 - 03.12.2016

By:Jelena Marković

Indijski reditelj, prošlogodišnji pobednik i ovogodišnji predsednik žirija, Gurvinder Sing otvoriće danas 22. Festival autorskog filma.

 

FAF

Dvadeset drugi Festival autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 25. novembra do 3. decembra, a publiku očekuje vrlo obiman program koji čine osamdeset i jedno filmsko ostvarenje. Do sada je prodato već oko 10 000 ulaznica.

Na drugoj zvaničnoj konferenciji, nakon specijalne projekcije filma Jazavičar u Domu omladine, novinarima su se obratili reditelj i selektor pratećeg programa Bande à part, Vladimir Perišić, umetnički direktor festivala Srđan Vučinić, kao i Joana Budišin u ime Poljske ambasade, koji su predstavili svoje prateće programe.

Program Bande à part zvanično počinje sutra, a selektor Vladimir Perišić, na današnjoj konferenciji ovu selekciju nazvao je „sutrašnjicom kinematografije". Posebno mesto ove godine pripalo je filipinskom reditelju Lavu Dijazu, pa će tako u okviru programa biti prikazana njegova dva najnovija ostvarenja – dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, film Žena koja je otišla i dobitnik nagrade „Alfred Bauer" na poslednjem Berlinskom festivalu, film Uspavanka za tužnu misteriju. „Cilj nam je bio da napravimo radikalni program koji teži da prikaže filmove koji pomeraju granice između fikcije i dokumentarca'', istakao je Perišić.

Umetnički direktor Festivala autorskog filma, Srđan Vučinić, najavio je da prateći program inspirisan delom Branka Vučićevića predstavlja kratku istoriju jugoslovenskog filma.

Povodom 20 godina od smrti i 75 godina od rođenja poljskog reditelja Kšištofa Kješlovskog, od 26. do 30. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) biće prikazana i celokupna TV-serija Dekalog, najznačajnije ostvarenje velikog poljskog reditelja. Prema rečima Vučinića: „U njegovoj seriji se ogledaju aporije, ona nikad rešiva pitanja koji su postavljali Dostojevski i francuski egzistencijalni pisci poput Sartra i Kamija. Ta pitanja se kod Kješlovskog postavljaju zaoštreno do kraja, a niko u poslednjih 30 godina nije postavio ta pitanja sa takvom životnom uverljivošću".

Joana Budišin, obratila se prisutnima u ime Ambasade Republike Poljske, ističući važnost poljske filmske škole i ulogu mlade Malgoržate Šumovske kao jedne od najznačajnijih poljskih rediteljki današnjice.

Na sutrašnjoj konferenciji, 26. novembra u 12h, govoriće selektori programa „Hrabri Balkan" Maša Seničić i Stefan Ivančić, kao i žiri koji čine reditelj Ivan Salatić, dramska spisateljica Tanja Šljivar i reditelj Ivan Ikić.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma možete pronaći na zvaničnom sajtu www.faf.rs.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :