Prodajna izložba slika u Poletu

Datum objave:11.03.2018

Pročitano:1289 puta

Datum održavanja: 12.03.2018

Lokacija: Polet, Beograd

Galerija Polet i Udruženje Videa vas sa zadovoljstvom pozivaju na otvaranje prodajne izložbe slika pod nazivom "Polet iznad kukavičjeg gnezda" čiji su autori korisnici psihijatrijskih usluga, u ponedeljak, 12.3. od 20 sati. Posetioci će, takođe, moći da podrže i rad magazina LiceUlice, ulične novine koje prodaju naši najmarginalizovaniji sugrađani.

 Radovi koji će biti izloženi rezultat su vrednog kreativnog rada psihijatrijskih korisnika na likovnim radionicama koje se održavaju u Udruženju Videa od septembra 2016. godine. Prostor Udruženja VIDEA predstavlja mesto druženja, razumevanja i kreativne razmene svih članova. Jednom nedeljeno korisnici se okupljaju na likovnim radionicama, gde uz profesionalnu podršku imaju potpunu slobodu vizuelnog izražavanja i stvaranja njima lično važnih kreativnih sadržaja. Takav pristup, pored art terapijskih elemenata tokom samog stvaranja, psihijatrijskim korisnicima i posetiocima izložbe otvara jedan sasvim nov i jedinstven prostor za bolju međusobnu komunikaciju i razumevanje.

Kupovinom umetničkih slika i časopisa na ovoj izložbi možete doprineti nastavku započetih likovnih radionica i projekata i finansijski podržati autore.

Udruženje Videa postoji od 2008. godine i osnovano je na inicijativu pacijenata Bolnice za psihijatriju, KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje". Udruženje okuplja korisnike psihijatirijskih usluga i stručnjake zainteresovane za pružanje podrške korisnicima i prevenciju stigmatizacije i marginalizacije. Cilj Udruženja poredstavlja osnaživanje komunikacije između samih korisnika, kao i komunikacije sa društvom u celini. Likovna radionica započeta je uz donacije kompanije Eupharm d.o.o. uz čiju pomoć su radovi prvi put izloženi u okviru izložbe „Život i nada", u oktobru 2016. godine u galeriji SANU. Tokom narednih godina, likovna radionica nastavlja da funkcioniše uz jednokratnu donaciju kompanije za marketinška istraživanja GFK Beograd.

Magazin „Liceulice" izlazi jednom u dva meseca. Po ugledu na ulične novine na Zapadu – „street paper" – prodaju ga najmarginalizovanijii sugrađani.


Liceulice košta 150 dinara, a polovina ostvarenih prihoda od prodaje ostaje prodavcima, dok se preostala sredstva koriste za razvoj projekta, dodatni rad na integraciji prodavca i druge različite inkluzivne programe pod istim imenom.
Liceulice se distribuira kroz posebno osposobljene i organizovanu mrežu prodavaca u Beogradu, a uskoro i širom čitave Srbije.
Tokom 2012. pokrenuta su i nezavisna izdanja u Skoplju (Lice v lice), Prištini (Ball'per'ball) i Sarajevu (Liceulice).

Izložba će biti otvorena do 2.aprila.

https://www.facebook.com/events/228351934405546/


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :