Prikupljeno više od 10.000 evra za stipendiranje saksofoniste Rastka Obradovića

Datum objave:26.09.2015

Pročitano:4075 puta

Lokacija: Narodno pozoriste, Beograd

DONATORSKIM KONCERTOM PRIKUPLJENO VIŠE OD 10.000 EVRA ZA STIPENDIRANJE SAKSOFONISTE RASTKA OBRADOVIĆA

„Multikultivator – servis za razvoj kulture i umetnosti" prikupio je organizacijom donatorskog koncerta kvarteta Dafera Jusefa više od 10.000 evra koji će biti upotrebljeni za stipendiranje vanserijskog talenta – saksofoniste Rastka Obradovića tokom studija u Norveškoj. Četvorica izuzetnih muzičara priredili su beogradskoj publici koncertni doživljaj za pamćenje na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

 

Prikupljeno više od 10.000 evra za stipendiranje saksofoniste Rastka Obradovića | Photo by Vladimir Miloradović

Photo by Vladimir Miloradović


Daferovo stvaralaštvo je okupilo raznoliku publiku. U gledalištu je bilo ljudi svih generacija i različitih muzičkih senzibiliteta, a slušaoci su znalački reagovali na njegove vokalne i instrumentalne bravure i maestralne solističke deonice Kristjana Randalua, pijaniste iz Estonije, kontrabasiste Phila Donkina iz Velike Britanije i bubnjara Ferenca Nemetha iz Mađarske. Odavno na jednom džez koncertu nije bilo više spontanih i neposrednih reakcija i gromoglasnijih ovacija. Četvorica muzičara su uspostavila suštinsku komunikaciju, kako međusobno na bini, tako i sa publikom. Njihov dijaloški pristup muziciranju u poptunosti je opravdao lokaciju koncerta – bio je to svojevrstan dramski i muzički performans dostojan velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pre kvarteta Dafera Jusefa, u pratnji klavira, nastupio je mladi saksofonista Rastko Obradović, čije je izuzetno muziciranje publika propratila burnim aplauzom i ovacijama. Rastko će zahvaljujući Beograđanima koji su sinoć bili na koncertu, nastaviti svoje školovanje na Muzičkoj kademiji u Oslu, u Norveškoj.

Dvadesetogodišnji Rastko je prvi put saksofon uzeo u ruke kada je imao samo četiri godine. Srednju muzičku školu „Staković", odsek za džez muziku, završio je u rekordnom roku - za samo dve godine, a profesori na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu ga smatraju jednim od najvećih talenata svoje generacije. Iako mlad, postao je veoma tražen na beogradskoj džez sceni, a za sobom ima i nekoliko turneja po Rusiji i Evropi sa različitim internacionalnim sastavima.

Koncert kvarteta Dafera Jusefa najavio je početak projekta „Multiverzitet", platforme za neformalno permanentno muzičko obrazovanje, razvijene uz podršku vodeće svetske institucije za studije savremene muzike – „Berklee College of Music".

Vladimir Đorđević, osnivač i programski direktor „Multikultivaotra", istakao je još jednom sinoć, najavljujući Rastka Obradoviča, da je „Multiverzitet šansa za mlade, talentovane i vredne muzičare, a da je sve ostalo je njihov rad."

Projekat se realizuje uz podršku Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije, GO Novi Beograd i Savski venac, Erste banke, agencije SuperDot, Masel Group-a, Restorana Madera, Alma Quatro, DPC i Studija Crater.

Više informacija potražite na: www.multikultivator.org.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream