Prezentacija i javna diskusija: Predlog novog modela za korišćenje prostora MAGACINA!

Datum objave:10.02.2015

Pročitano:4054 puta

Datum održavanja: 13.02.2015

Lokacija: Magacin, Beograd

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) organizuje 13. februara u 14.30 časova u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu prezentaciju i javnu diskusiju o novom modelu za korišćenje tog prostora kako bi Beograd, poput mnogih gradova u regionu i svetu, prvi put dobio multifunkcionalni kulturni centar za programe nezavisnih aktera u polju savremene kulture i umetnosti.

 

Prezentacija i javna diskusija: Predlog novog modela za korišćenje prostora MAGACINA! | Beograd | 2015


Prezentaciji novog modela za Magacin prethodiće podsećanje na prvobitnu ideju gradskih vlasti i Doma omladine Beograda iz 2007. godine, koja do sada nije realizovana. Biće predstavljeni i primeri dobre prakse iz regiona, kakav je Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, kao i pravne mogućnosti za rešavanje neregulisanog statusa Magacina i problema nedostatka programskog prostora za nezavisne aktere savremene kulture i umetnosti.


Predlog modela Asocijacije NKSS za korišćenje prostora u Magacinu zasnovan je na principima otvorene platforme za izvođenje programa organizacija nezavisne kulture, a objavljen je na blogu magacin2015.wordpress.com i dostupan za komentare zainteresovanih.Asocijacija NKSS time obezbeđuje da proces zagovaranja za prostor za realizaciju programa aktera nezavisne kulturne scene Beograda bude javan i transparentan.

 

Prezentacija i javna diskusija: Predlog novog modela za korišćenje prostora MAGACINA! | Beograd | 2015


Predlog Asocijacije NKSSpodrazumeva uspostavljanje programske saradnje sa Domom omladine u skladu sa osnovnim načelima i kriterijumima kreiranja njegovog programa (inovativnost, aktuelnost, kvalitet i dostupnost mladima).
U pravcu daljeg razvoja saradnje sa vaninstitucionalnim akterima kulture, osnovna funkcija Magacina bila bi da kroz korišćenje prostora obezbedi podršku organizacijama i pojedincima za programe kulture i mladih, realizaciju događaja iz svih disciplina savremene kulture i umetnosti (izložbe, pozorišne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine i drugo). Magacin bi služio i za produkciju, probe, umetničke rezidencije, radionice, seminare, obuke, sastanke... Resursi bi se koristili po principu otvorenog kalendara i javnog konkursa, na osnovu unapred predviđenih uslova korišćenja.

Na prezentaciju i javnu diskusiju o novom modelu korišćenja prostora u Magacinu u Kraljevića Marka pozvani su i v.d. direktor DOB-a Marko Stojanović i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :