Barutana klub Beograd

Premijera srednjoškolske predstave "Sa seksizmom na ti" u pozorištu "Bora Stanković"

Datum objave:03.03.2021

Pročitano:1941 puta

Datum održavanja: 04.03.2021

Lokacija: Vranje

Četvoro srednjoškolaca, Đorđe Stojanović, Staša Cvetković, Emilija Milenković i Anja Kafedžiska trenutno spovode projekat „Sa seksizmom na TI“ među vranjskim srednjoškolcima, koji je podržan i finansiran od strane organizacije RYCO i UNFPA.
Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca o pojmu seksizma, vrstama i načinima borbe protiv ovog problema ali i aktuelizacija problema seksizma kod šire zajednice.

 


U okviru projekta sprovedene su edukativne radionice u kojima je učestvovalo 40 mladih srednjoškolaca, a koji učestvuju i u drugom delu projekta – spremanje i izvođenje predstave „Princip dekoltea“.


Gledajući i osećajući seksističko ponašanje svakodnevno, u školi, u porodici, na ulici, u medijima i savremenoj kulturi, osećali smo da ovakvo ponašanje postaje sve prihvaćenije i da niko ne obraća pažnju na to. Problem je što i srednjoškolci u velikoj meri prihvataju i praktikuju seksističke modele ponašanja, kako kod muškaraca tako i kod žena. Nešto je moralo da se uradi, a najbolji način da se široj zajednici približi neki veliki problem jeste upravo kroz umetnost. Zahvaljujemo se Minji Bogavac, dramaturškinji i rediteljki, i Mariji Ratković, spisateljici i aktivistkinjim na pomoći i podršci, ali i motivaciji i snazi da ovu predstavu prikažemo na najbolji mogući način.


Ova predstava ima za cilj da široj zajednici prikaže problem seksizma u svakodnevnom životu, sa kojim se vićina ljudi suočava na dnevnom nivou. Predstava pruža direktan uvid u samu manifestaciju seksizma, njegove uzroke i posledice, ali i seksizam prikazan hronološki kroz život i razvoj muškaraca i žena. Ulazeći u samu suštinu likova, publika će imati priliku da razume zašto društvo ne reaguje na ovaj problem, a svaki period života gradicijski će pratiti publiku kroz seksističko ponašanje.


Pozivamo sve ljude da pogledaju predstavu „Princip dekoltea“ koja se prikazuje u Pozorištu „Bora Stanković“ u četvrtak, 4.marta, sa početkom u 19:00 časova. Ulaz je besplatan!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :