Premijera predstave Ostati u tišini POD teatra

Datum objave:02.02.2017

Pročitano:3331 puta

By: Nataša Milojević

U Kulturnom centru Čukarica je sinoć, 1. februara, održana premijera predstave Pozorišta objektivne drame POD „Ostati u tišini“. Predstavu je režirala Tatjana Pajović, asistent reditelja je bila Branka Bajić, projekat je producirao Teatar zajednice KC Čukarica. Predpremijera je izvedena na EXPLOREZ Festival u Amsterdamu u organizaciji domaćina – ZID Teatra a kao deo EU projekta “Caravan Next”.


Projekat pozorišta zajednice je okupio mlade glumce koji sarađuju sa POD teatrom i sugrađane opštine Ćukarica koji su bili voljni da se uključe. Grupa je obuhvatala ljude od dvadesetak do osamdesetak godina. Sve njihove želje ideje i potencijali su objedinjeni u zajednićku ličnu priču. Pred početak predstave domaćini su pozvali sve zainteresovane da se uključe u naredne projekte ističući potrebu svih nas da se naš glas čuje.


Predstava je nastala u istraživačkom procesu inspirisanom pričom „Sabor ptica“ Farida Uddina Attara, koja govori o odluci svih ptica sveta da pronađu svog kralja koji će im pomoći da prevaziđu sve teskobe sa kojima se susreću u životu. Putujuće ptice u predstavi prolaze sve uspone i padove sa kojima se susreće čovek od rođenja do smrti, jer kako se navodi u jednoj sceni novorođenče i umirući čovek isto izgledaju.

 

Ostati u tišini

Foto: Maria Morales


Predstava nas preispituje o tome šta čovek želi u životu i da li samo mi to želimo ili su to univerzalne želje čitavog čovečanstva. Kome su pripisane zasluge i da li se heroj postaje tokom života ili posle smrti. Podseća nas kako uvek pamtimo samo lepo, a da ružno zaboravljamo, u jednoj sceni glumica se obraća publici rečima: „Piši, piši“. Sa druge strane mi za lepo živimo i treba da poštujemo lepe trenutke. Najupečatljivija scena u predstavi je bila pauza na putu ptica kada naiđu na plažu, tu vidimo i mlade i stare glumce koji se skidaju u kupaće kostime i uživaju u momentu. Replika iz tog momenta koja će se svakako pamtiti bila je: „Ja sam odgovorna žena, ali volim ponekad da se opustim.“.

 

Ostati u tišini

Foto: Maria Morales


Po završetku predstave publika je pozvana na druženje sa umetnicima na kom su se razmenjivale emocije, čestitke i podsećanja na to da život mora da se živi i da smo sami odgovorni za to da ga proživimo što je bolje moguće.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :