Predstavljena knjiga POLEMIČKI KONTEKSTI BEOGRADSKOG ENFORMELA dr Vesne Kruljac u Modernoj galeriji Beograd

Datum objave:26.05.2021

Pročitano:714 puta

Lokacija: Beograd

U okviru tekuće Izložba Beogradski enformel u Modernoj galeriji Beograd danas je predstavljena knjiga Polemički konteksti Beogradskog enformela autorke dr Vesne Kruljac, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije.

 


Knjiga Polemički konteksti beogradskog enformela dr Vesne Kruljac, istoričarke umetnosti i docentkinje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, predstavlja naučni doprinos tumačenju i razumevanju idejnih i formalno-jezičkih aspekata, kao i problemskih konsekvenci ovog umetničkog fenomena u srpskoj kulturi pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.
Ova studija nudi sveobuhvatnu sliku beogradskog enformela, posmatranog kroz prizmu njegovog subverzivnog i polemičkog karaktera, ali i ideološkopolitičkih, kritičkoteorijskih i umetničkih polemika koje su povodom ovog umetničkog fenomena vođene u jugoslovenskoj i srpskoj sredini tog vremena.


''Ova knjiga i tekst za nju inicijalno je nastao kao doktorska disertacijakoja je odbranjena 2015. Godin ena odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu''–pojasnila je dr Vesna Kruljac.


Beogradski enformel predstavlja jednu od prvih „poetika pobune“ vezanih za egzistencijalistički nemir i pesimizam, u kojoj se sumnja u postojeći poredak stvari i sistem vrednosti manifestovala u radikalnom obliku antislike. Enformel je apstrakcija zasnovana na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka.


U svojoj knjizi dr Vesna Kruljac daje pregled najvažnijih nastupa i preferiranih operativnih postupaka osmoro nosilaca beogradskog enformela. Težište eksplikacije usmereno je na individualne poetike Miodraga Miće Popovića, Vere Božičković-Popović, Lazara Vozarevića, Zorana Pavlovića, Živojina Žike Turinskog, Branislava Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića i Branka Filipovića Fila.


Upravo kapitalna dela ove grupe umetnika prikazana su na izložbi u Modernoj galeriji Beograd narednih mesec dana, posle gotovo 60 godina od prve izložbe Enformel – mladi slikari Beograda, koju je 1962. godine u galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnika enformelne orijentacije.


Pored autorke knjige, dr Vesne Kruljac, na promocji knjige govorio je i istričar i teoretičar umetnosti, prof Ješa Denegri.
Knjiga Polemički konteksti beogradskog enformela dostupna je u Modernoj galeriji Beograd sve do kraja ove izložbe, odnoosno do 15. juna 2021. godine.


Od sutra, svake subote u 13 časova organizovano je stručno vođenje kroz izložbu, koje vodi prof. Ješa Denegri.
Moderna galerija ovom izložbom ima za cilj edukaciju šire publike u razumevanju i prihvatanju enformela, buntovnog umetničkog pravca, koji je u Srbiji i imao vrhunske predstavnike.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :