Klub Barutana Beograd

Predstava KRALJ IBI: Još 5 izvođenja tokom jeseni u neobičnom prostoru Ciglane

Datum objave:14.09.2017

Pročitano:2895 puta

By:Barbara Garčević

Lokacija: Ciglana, Beograd

Predstava ''Kralj Ibi'', u režiji Gorana Jevtića, koja je svoju premijeru doživela u junu na festivalu Dev9t, u neobičnom prostoru Ciglane, imaće još pet izvođenja tokom jeseni 2017. na istoj lokaciji.

 

Predstava KRALJ IBI:  Još 5 izvođenja tokom jeseni 2017. u neobičnom prostoru Ciglane

Predstava "KRALJ IBI", je rađena po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s pocetka XX veka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svetskoj pozornici i u umetnosti uopšte.

 

Predstava KRALJ IBI:  Još 5 izvođenja tokom jeseni 2017. u neobičnom prostoru Ciglane

 

Ovo je drugačija verzija ''Ibija'', razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, a gde je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović.

 

Glumci su smešteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov. Muziku je komponovao Nemanja Aćimović,koji publiku, svim ostalim elementima ovog novog čitanja čuvenog komada, uvodi u taj svet novog, postapokaliptičnog Ibija.

Predstava je splet različitih vidova umetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umetnici iskažu stav u okruženju koje umetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine.

 

Autorski tim je pokrenuo i realizovao prestavu sa željom da podstakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.

 

Danas svi žive Ibija, danas je on svugde prisutan, opasniji nego ikada. On danas ima medije, on zanemaruje kulturu, guši umetnost, zatire mišljenje, on ućutkuje neistomišljenike, ne preza ni od čega, on ignoriše budućnost bahato stičući i otimajući samo za sebe, on je sebi dovoljan, mi smo mu kolateralna šteta, jeftina radna snaga. Zato dižemo glas i UMETNOST kao jedino oružje.

Autorski tim čine:
Goran Jevtić​ - reditelj, ​
Sonja Vukićević​ - koreograf, ​
Viktor Kiss​ - scenograf​
Nemanja Aćimović​ - muzika,​
Tijana Pavlov​ - kostim​,
Srđan Ćešić​ - video​
​Džonatan ​Ingliš - reditelj filma

Produkcija: Festival Dev9t
Organizacija: Mina Korać, Marko Cvetković, Dušan Kuzmanov i Bisenija Mrdaković

U predstavi igraju: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić. Sava Stojanović, Saša Nićiforović,Nemanja Rafailović, Marko Milošević

Predstava igra 23, 24, 26, 27. septembra u 18h i 1. oktobra u 17h.
Mesto: Ciglana, Slanački put 26, Višnjička banja.
Karte, po ceni od 600 dinara, mogu da se rezervišu putem mail-a kraljibi.info@gmail.com ili putem Facebook stranice: Kralj Ibi


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :