PRAVI MAČ: Imati pravi mač, znači imati smrtno ozbiljan stav!

Datum objave:13.05.2015

Pročitano:6804 puta

Datum održavanja: 18.05.2015 - 24.05.2015

Lokacija: Galerija Progres, Beograd

I ove godine: ZA BEOGRAD PRE NjUJORKA

Nakon nešto više od godinu dana beogradski ljubitelji savremene umetnosti će opet imati priliku da vide dela slikarke Gordane Tomić i to na njenoj najvećoj izložbi do sada, na dva nivoa galerije Progres, gde će se biti izložena selekcija iz četiri ciklusa slika, u periodu od 18. do 24. maja.

 

PRAVI MAČ | Gordana Tomić | Izložba | Galerija PROGRES | Beograd | 2015


Predstavljajući svoje apstrakcije umetničkom auditorijumu Njujorka izložbom na Menhetnu, te ubrzo zatim stavljajući na uvid svoje emocije sa platana publici u Podogorici, umetnica Gordana Tomić se vraća u Beograd, gde publici predstavlja svoju novu izložbu pod naslovom Shin-ken (Pravi mač). Iza ovog naslova izložbe, koji u prevodu sa Japanskog jezika znači “pravi mač” nalazi se opis za Gordanin likovni izraz inspirisan zen filozofijom i njenim proučavanjem japanologije i živornog dela Mijamoto Musašija, japanskog mačevaoca, filosofa i slikara, što je na platno pretočeno u dela ciklusa Spirituali. Ciklus slika Spirituali je rađen pod mentorstvom maestra spiritualne umetnosti S.B.Tomanovića. Pored ciklusa Spirituali, koji će biti premijerno izložen, na izložbi Pravi mač, će biti predstavljena i druga Gordanina dela apstraktnog ekspesionizma, kroz selekciju pojedinih tržišno dostupnih dela i dela iz privatnih kolekcija domaćih kolekcionara, iz ciklusa: From New York with Love, Chicago i Tragovi složenih iskušenja.

“Imati pravi mač, znači imati smrtno ozbiljan stav – to je moj pristup umetnosti. Dosadašnjim radom prvenstveno želim da prenesem intelektualni izazov kao i unutrašnju emotivnu borbu, koja se pojavljuje u različitim fazama od momenta kada se nađem pred praznim platnom, kontinuirano se dešava tokom stvaranja dela do njegovog samog završetka. Naslovom ove izložbe sam želela da predstavim meni svojstven ozbiljan stav prema mojoj profesiji i onome što se rađa u kompleksnoj interakciji osećanja i slikarstva.” – istakla je autor izložbe Gordana Tomić i auditorijumu slikovito objasnila izazovni naslov izložbe. Posebno je interesantno naglasiti i ukrstanje puteva dve naše umetnice, prepoznate na njujorškoj umetničkoj sceni, te će slikarka Gordana Tomić tokom ove izlzožbe nositi kreacije i kostime kreatorke Jelene Malešević Morfium, inspirisane njihovom saradnjom i naslovnom temom izložbe.

Izložbu će, u ponedeljak 18. maja u 20 časova, zvanično otvoriti Dragan Jovanović Danilov, kritičar i pesnik, ovogodišnji dobitnik nagrade ‘’Momo Kapor’’, dok je recenzent kataloga izložbe “Pravi mač” i autor tekstova “Sunset” i “Spirituali Gordana Tomić”, naš istaknuti likovni kritičar i predesednik odbora Oktobarskog salona, Dejan Đorić.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :