Pozorište Tri groša sa predstavom EDIT u Bitef teatru

Datum objave:02.02.2018

Pročitano:1280 puta

Datum održavanja: 03.02.2018

By:Ana Vučković

Lokacija: Beograd

3. februar u 20h, Bitef teatar

Pozorište Tri groša, Beograd
EDIT
Monodrama sa cirkuskim i kabaretskim elementima

Igra: Milena Živanović
Pisac teksta: Sara Radojković
Reditelj: Ana Popović
Kompozitor i pijanista: Jug Marković


„Teško je živeti dva života u jednom", poverava nam se Edit Pjaf u tekstu mlade i talentovane spisateljice Sare Radojković.

U toj rečenici sažeto je nadljudsko životno iskustvo mrvice koja je nosila cipele broj 34. U njenim prodornim i sveobuzimajućim pesamama prepoznajemo kaldrmu pariških ulica i duh varijetea iz tridesetih godina XX veka, kao i veličanstvenost mjuzik holova koji su okupljali elitu u svojim gledalištima.

Prijateljica Žana Koktoa, kuma Marlene Ditrih, mentorka Šarla Aznavura i Iva Montana, inspiracija za čitavu jednu epohu, Pjaf je postala pariški mit tako što je ostala verna ulici i karnevalu, kako u svojim pesamama, tako i u ličnom doživljaju života. Volela je strasno i bez rezerve, a plenila svojom jednostavnošću, setnom čežnjom i slobodom da bude samo svoja, i na marginama društva i pod svetlom reflektora.

 

Foto: Mikloš Barna Lipkovski

 

Autorski tim predstave, inspirisan bajkom o prljavoj devojčici sa ulice koja se vinula do svetske slave, dočarava njeno svesno sagorevanje u ljubavi. Baš kao što je Sveta Tereza, Editina duhovna zaštitnica, rekla: „U životu nisu bitna velika dela, već velika ljubav".

NAGRADE:

Predstava je nagrađena na Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu 2016. godine Zlatnom kolajnom publike "Siniša Dašić" kao i nagradom "Ljuba Moljac" za najboljeg mladog glumca.

Obrazloženje žirija: "Glumački jednostavna, ubedljiva, tačna i snažna, prikazala je (Milena Živanović) život Edit Pjaf sa pravim umetničkim pokrićem, sa jednostavnim, a efektnim rediteljskim rešenjem."

Slobodan Beštić (predsednik žirija), Kalina Kovačević i Snežana Zablaćanski

Iste godine, dobila je nagradu za najbolju originalnu scensku muziku na festivalu Art Trema u Rumi.

Predstava je dobila jednu od dve ravnopravne nagrade za najbolju monodramu, kao i nagradu publike na 5. Befemonu, festivalu monodrame u Bečeju 2017. godine.

Obrazloženje žirija:


Monodrama "Edit Pjaf" ulazi u srce publike odmah i ona, za razliku od ravnopravno nagrađene monodrame koja atakuje na naš cerebralni sistem, smelo ulazi u naš emotivni sistem. Milena Živanović sa svojim autorskim timom spaja varijete, cirkus, pantomimu, burlesku i muziku, i sve to veoma sugestivno, smelo, srčano, emotivno i nepretenciozno. Njihova Edit je i pisana i vođena i glumljena tako da možemo videti taj veliki život majušne ženice kojoj su pariske ulice kao krvotok, siromaštvo kao prihvaćena sudbina, gubitak kao neminovnost, glad kao deo stvarnosti, a talenat kao ulazak u krugove kojima nikada nije pripadala niti im se divila.

Milenina prostodušnost i nesentimentalnost, i to poniranje u temu ovog projekta jeste glumačka veština i vrlina koja nas provodi živo kroz strahove i lavirinte duše i propale ljubavi i nedaće takvog talenta, ne oponašajući zamišljeni karakter nego doživljavajući neki mogući, inspirisan onim što glumica već sama jeste, To Milenu stavlja u krugove onih kojima je pozorišni put, po mogućstvu što teži, zapravo najprirodniji put.

Dušanka Glid Stojanović, predsednica žirija, Hana Selimović i Robert Raponja

Predstava je gostovala u Kulturnom centru Srbije u Parizu krajem 2016. godine sa podrškom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

O GLUMICI:


Milena Živanović je rođena 24. januara 1990. godine u Beogradu. Završila je devetu gimnaziju, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Mašić.

 

Foto: Mikloš Barna Lipkovski


Trenutno je zaposlena u Pozorištu na Terazijama. Igra i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Dobitnica je godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama za ulogu Čeriti u predstavi "Slatka Čeriti" , kao i nagrade "Ljuba Moljac" za mladog glumca i nagrade "Zlatna kolajna publike Siniša Dašić" za monodramu EDIT. Na festivalu "Art Trema fest" u Rumi dobila je "Zlatnu tremu" za najbolju glavnu žensku ulogu i "Tremovaču" kao nagradu publike za glumačko ostvarenje večeri.
Filmska i TV publika je pamti po ostvarenjima S/Kidanje, Šešir profesora Koste Vujića, Samac u braku, Nemoj da zvocaš, a pozorišna po ulogama u predstavama Zona Zamfirova, Otelo, Zločin i kazna, Mamma Mia!, Slatka Čeriti...
Živi i radi u Beogradu

UDRUŽENJE TRI GROŠA


Registrovano je u septembru 2015. godine i prva zvanična produkcija udruženja je predstava Edit, koja je imala premijeru krajem 2015. godine, povodom stogodišnjice rođenja Edit Piaf. Udruženje danas broji 8 samostalnih produkcija i ovenčano je sa više lokalnih i međunarodnih nagrada. Više informacija o pozorištu Tri groša možete dobiti na www.facebook/trigrosa

KRITIKA

Predstava Edit (u produkciji mlade umetničke grupe Tri groša) monodrama ili bolje reći duo-drama, jer je na sceni osim glumice i muzičar, koji svojom svirkom postaje drugi lik, predstava je koja je nastala još pre godinu dana, a zatim se, posle mnogo lutanja po različitim institucijama kulture našla na repertoaru novobeogradskog pozorišta Pinokio. Sa razlogom! Nastao po tekstu mlade i talentovane Sare Radojković, uobličena minimalističkom, a snažnom režijom Ane Popović, Edit, komad sa pevanjem o Edit Pjaf, delo je za preporuku svima, a posebno ljubiteljima glasa ove slavne pevačice, čiji dramatičan život, pun obrta otkrivamo u igri svetlosti i mraka na sceni, kojom dominira glumica Milena Živanović.

Paradoksalno, naša Edit dominira, iako je, kao što znamo sama Edit Pjaf bila izrazito mala, kao vrapčić, ali su gluma, kao i pevanje glumice toliko moćni, njena igra tako suptilna, dirljiva, nežna, a jasna, da za, nešto više od sat vremena koliko traje predstava doživljavamo kao gledaoci čitav spektar emocija, učestvujemo sa Edit u bolu zbog izgubljenog deteta, osećamo toplotu, ali i jad varijetea, i mi smo cinici kada nam Edit pojašnjava šta znači biti umetnik, figura koja se pamti, o kojoj se govori, večna, a tako smrtna i trošna. Dramatično je u tekstu, hronici ljubavi i tragedije, bujne osećajnosti umetnice, koju Sara Radojković tako živo slika, ali i u scenskoj izvedbi, smeni svetla i mraka, koji simbolizuju dobre i loše faze jednog života, u Mileninoj igri, koju čine uvežbana cirkusaka akrobatika, ali i proživljenost svake rečenice. Tu nema laganja, čak i udaljeni od scene vide velike oči ove glumice raskošnog talenta i čuju glas, koji nije ono što u pozorištu tolerišemo – neko glumi da peva. Ne, Milena Živanović stvarno peva Edit Pjaf i to radi odlično, dok je na klaviru prati Jug Konstantin Marković, sa maskom, što doprinosi dodatno mističnosti ovog omaža velikoj pevačici i uzbudljivoj pojavi.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :