Poziv za učešće na regionalnom konkursu za dizajnere MLADI BALKANSKI DIZAJNERI 2014 Heroji Svakodnevnice

Datum objave:06.03.2014

Pročitano:3830 puta

Kulturna organizacija “Mikser”u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom “Public Room” iz Makedonije raspisuje četvrti po redu konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014” (“Young Balkan Designers 2014”). Konkurs je otvoren do 10. marta, a mogu se prijaviti osobe starosti do 35 godina koje dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske, a prijave se vrše popunjavanjem onlajn formulara na: www.ybd.mikser.rs. Selekciju radova vršićestručni žiri, kojim predsedava svetski priznati dizajner Konstantin Grčić.Regionalna platforma “Young Balkan Designers”posvećena je identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna. Ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom “Heroji svakodnevice” (“Everyday heroes”) i vidi dizajn kao katalizator društvenih promena i podstiče dizajnerska rešenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema.
Cilj inicijative “Young Balkan Designers” jeste daujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu iojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Kao rezultat rasta i razvoja projekta, čiji novi koncept podrazumeva dvogodišnji ciklus koji se sastoji od putujuće izložbe i edukacije i prakse za odabrane autore, dve regionalne partnerske organizacije se pridružuju “Mikseru” u organizovanju i upravljanju “Young Balkan Designers” platformom. Mreža saradnje između ravnopravnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, “Public Room”-a iz Makedonije i “Mikser” organizacije iz Srbije, predstavlja značajnu novinu ovogodišnjeg projekta.

Selekciju radova vršiće međunarodni žiri kojim predsedava renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, koji projekat podržava od njegovog nastanka. Žiri će odabratidesetoro pobednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru pomenutejednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput “Dana D” u Zagrebu, “Mikser festivala” u Beogradu, “One Design Week-a” u Plovdivu, “Skopje Design Week-a” u Skoplju,“Klaster Festivala” u Podgorici, “Tirana Design Week-a” u Tirani, Beogradskog sajma nameštaja.Autori najbolja tri projektaće dobiti priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Organizatori najavljuju još jednu novinu – odove godine za “Young Balkan Designers” kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale radenajveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobednika konkursa, biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija. Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektiv “Numen for use”, a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :