Postavljena instalacija KORACI u Jugoslovenskoj kinoteci

Datum objave:16.05.2019

Pročitano:629 puta

Lokacija: Beograd

Instalacija je na raspolaganju posetiocima Noći muzeja 18. maja


Beograd je postao još jedan od svetskih gradova u kojima je postavljena čuvena instalacija “Koraci” (“Passi”) italijanskog umetnika Alfreda Pirija (Alfredo Pirri), u Jugoslovenskoj kinoteci.

 Instalacija je na raspolaganju i posetiocima Noći muzeja 18. maja, a sama postavka će trajati do 31. maja 2019. kao umetnička najava i deo Festivala italijanskog filma uz podršku UniCredit Banke.


Na predstavljanju ovog umetničkog dela govorili su NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Alfredo Piri, autor instalacije, koji je naglasio da je pri obilasku Beograda u pripremi instalacije, čim je pogledao zgradu Kinoteke, znao da je to idealno mesto koje se uklapa u njegovo delo.Ova instalacija predstavlja izuzetno uspešan umetnički koncept koji je do sada realizovan na mestima od izuzetnog simboličnog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu, Nacionalna galerija moderne umetnosti i Galerija Akademije u Firenci, Palata Altemps u Rimu. Ovo delo sastoji se od niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku.

Festival italijanskog filma održaće se ove godine od 21. do 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u okviru drugog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu - “Fare Cinema” i kao deo obeležavanja značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.Alfredo Piri jedan je od najpoznatijih rimskih umetnika. Svoja dela je izlagao na slikarskim i vajarskim izložbama širom sveta među kojima su: Nacionalna galerija moderne umetnosti u Rimu, Palata Te, Mantova (2013), Projekat bijenale Underground Konjic u Bosni i Hercegovini (2013), gde je njegova instalacija “Koraci” u stalnoj postavci; Nacionalni arheološki muzej Ređo Kalabrija, sa stalnim delom “Piazza” (2011); Centar vizuelnih umetnosti Peskerija, Pezaro (2007); Evropska kuća fotografije, Pariz (2006); Bijenale u Havani (2001); Francuska akademija u Rimu – Vila Mediči (2000); Muzej moderne umetnosti MoMa PS1, Njujork (1999); Valter Gropijus Bau, Berlin (1992); Venecijansko bijenale (1988). Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti i dizajna u Jerusalimu, na Univerzitetu La Sapijenca u Rimu, Likovnoj akademiji u Urbinu, a trenutno predaje slikarstvo na Likovnoj akademiji u Akvili.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :