Poslednja prilika da pogledate izložbu Mire Brtke - "Refleksije"

Datum objave:05.05.2021

Pročitano:455 puta

Lokacija: Beograd

Fondacija MIRA BRTKA i Muzej grada Beograda za poslednju nedelju trajanja retrospektivne izložbe radova Mire Brtke – REFLEKSIJE, pozivaju na posebna stručna vođenja

Umetnost Mire Brtke i Modna (r)evolucija Mire Brtke

Retrospektivna izložba radova Mire Brtke - ''Refleksije’’, posle više od mesec i po dana u Muzeju grada Beograda, privodi se kraju. Produžena do 10.maja, ova izložba je zahvaljujući izvanrednoj postavci, velikom broju radova i izuzetno dragocenim stručnim vođenjima uspela da privuče više hiljada posetilaca, koji su upoznali jednu važnu umetničku figuru, koju s razlogom smatraju nosiocem novih tendencija u srpskoj savremenoj umetnosti druge polovine prošlog veka.

 

Foto: Vladimir Miloradović

Izložba ''Refleksije'' omogućila je da se sa pedesetogodišnje vremenske distance, od prvog samostalnog nastupa u Muzeju Savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1971. godine, nepristrasno i u duhu novog vremena sagleda raznovrsni i multimedijski opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje, Mire Brtke.

Više od 300 najreprezentativnijih radova iz opusa umetnice, u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda, kao i nekoliko filmova, prikazano je u Muzeju grada Beograda. Znatiželjnu publiku ne prestaje da fascinira njen umetnički opus, multimedijalnost, raznolikost žanrova, kolorit i svakako uzbudljiva biografija, koju imamo prilike da čujemo na stručnim vođenjima.

Upravo zato, u poslednjoj nedelji izložbe ''Refleksije’’, Fondacija Mira Brtka i Muzej grada Beograda organizuju nekoliko stručnih vođenja sa različitim temama.

 

Foto: Vladimir Miloradović

Modna (r)evolucija Mire Brtke je posebno stručno vođenje, koje će biti u subotu, 8. maja u 13 časova. Kroz izložbu ''Refleksije'' vodi nas istoričar mode, Stefan Žarić s posebnim osvrtom na Brtkin modni dizajn.

''Uprkos činjenici da je Mira Brtka vrlo uspešno spajala trendove zapadne visoke mode sa tendencijama u jugoslovenskoj, odnosno nacionalnoj modi, njen modni opus je nedovoljno proučavan i prezentovan. Za razliku od Aleksandra Joksimovića ili Mirjane Marić, Brtkino slovačko poreklo oslobodilo je dizajnerku ideološkog zadatka kreiranja nacije putem mode, i omogućilo joj slobodniji pristup struktuiranju umetničkog sveta putem mode. Poput Milene Pavlović Barilli, Sonje Delone, Ljubov Popove, Varvare Stepanove, Ani Albers ili Džorždije O’Kif, Mira Brtka nikada nije odvajala likovnost od modnosti. Tako su se na Brtkinim kreacijama našle slovačke tekstilne tradicije, aktuelna strujanja u likovnoj umetnosti poput pop i op arta, ali i savremeni modni trendovi koje diktiraju Meri Kvant, Lora Ešli, Osi Klark, Kenzo Takeda, Zandra Rouds te kontrakulturne tendencije u modi 60ih i 70ih'' – kaže Stefan Žarić.
Stručnim vođenjem, istoričar mode i kustos mode Stefan Žarić nastojaće da osvetli evoluciju modnog izraza Mire Brtke u kontekstu zapadne visoke mode ali i revolucionarnost istog u kontekstu tadašnje jugoslovenske mode, inicirajući Miru Brtku u kanon istorije sprske mode kom sa punim pravom umetnica i pripada.

Umetnost Mire Brtke je tema stručnih vođenja koja će biti u sredu, 5.maja, i u subotu 8.maja u terminu od 17 časova. Kroz izložbu ''Refleksije nas vodi mlada umetnica Tijana Gogić, jedna od važnih saradnica ove izložbe. Tijana će posetioce upoznati sa Brtkinim likovnim stvaralaštvom kako u Rimu, tako i u Beogradu, Novom Sadu i Staroj Pazovi, uz priču o brojnim događajima ključnim za njenu umetničku karijeru i ličnostima koje su uticale na njen razvoj i rad.

Fondacija Mira Brtka je za prilike ove izložbe napravila veliku monografiju, koja sadrži priču o Miri Brtki, njenom životu i stvaralaštvu i većinu radova. Urednici monografije su Miroslav Rodić i Ivan Mitić, a tekstove su pisali istoričari i teoretičari umetnosti: prof. dr Ješa Denegri, Sava Stepanov, Olivera Janković i Selena Andrić.

 

Foto: Vladimir Miloradović

Izložba Mire Brtke ''Refleksije'' traje do 10. maja 2021. godine, a Muzeju grada Beograda (Resavska 40b), radi svakog od 11 do 19 časova.

Sve informacije na temu izložbe, posebnih aktivnosti i stručnih vođenja pratite na instagram strancama:

@fondacijamrabrtka
@preventer.bg


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :