Porodica Bošković živi umetnost

Datum objave:07.11.2013

Pročitano:5901 puta

Datum održavanja: 12.11.2013

Držeći se verovanja da su jedino umetnička dela trajne vrednosti, porodica Bošković – Siniša, Mira, Sanja i Zoran, je još davne 1986. godine, kao izraz svog kulturnog kapitala, otvorila prvu privatnu galeriju umetničkih dela u Vojvodini, a poslednjih devet godina se bavi izradom unikatnog metalnog nakita.Sanja je za Urban Bug kazala da postoje dva aspekta po kojima su dela ove porodice prepoznatljiva, a to su tehnički i konceptualni. Svaki element nakita prave ručno, u duhu starih vremena. Oni žicu savijaju, prepliću, turpijaju i oblikuju uz pomoć alata koji su sami razvili. „Zbog toga nije neuobičajeno da se pod lupom i vide intervencije na žici i napominjem da ne radimo sa materijalima koji mogu da se kupe u tzv. hobby radnjama“.

Medjutim, ako govorimo o konceptu, oni uvek u prvi plan ističu projekat koji afirmiše porodične vrednosti i zajednički rad, odnosno želja im je da pokažu kako je moguće kreativno iskoristiti iskustva četiri generacije.

 

 

Na pitanje u kojim krugovima, društvenim slojevima su umetnička dela cenjena Sanja je rekla: „Česlav Miloš je konstatovao da je Evropa poklekla pred najezdom varvara zato što se prema njima odnosila sa prezirom. Čini mi se da se nešto slično dešava i sa umetnošću. Oni koji znaju da prepoznaju i da cene umetničko delo zatvaraju se u male zajednice pred najezdom populizma i uniformnosti“.

Ova porodica inspiraciju nalazi u periodu renesanse pošto je to vreme bilo moguće baviti se istovremeno raznim granama umetnosti. „U našem vremenu, podsticanje profesionalne specijalizacije je popularno, a i praktično posmatrano ponekad je komplikovano objasniti čime se svako od nas bavi. No, sposobnost delovanja na više strana je ono što nas određuje i ne bežimo od toga“, objašnjava Sanja.

 

Ona, takođe, veruje i da u internetu leži budućnost, ali se pita da li nakit može uspešno da se prodaje na taj način „ne samo zato što kod nas još uvek ne postoji razvijena kultura online kupovanja, već i zato što tako nešto ipak više volimo da vidimo i probamo“, a prema njenom viđenju, online prezentacija, u bilo kom vidu ona bila, savremena je zamena za klasičnu vizit kartu i u tom smislu ona je i te kako značajna. „Krenuli smo u potragu za srodnim dušama u virtuelnom svetu i zaista nije kurtoazno kada kažem da smo veoma ponosni što nas je i Urban Bug prihvatio kao deo svog sveta“.

Kao savet mladima ona kaže „Strpljen – spašen. Da bi na ovim prostorima mogao da se baviš bilo čime kreativnim treba naći način da budeš finansijski nezavisan. Kad te partner zove da izađete, uvek prihvati poziv.“

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :