Pop-art dvojac koji je uzdrmao svet: The Connor Brothers u galeriji New Moment

Datum objave:09.05.2017

Pročitano:2806 puta

Datum održavanja: 11.05.2017

By:Vuk Tomić

Lokacija: New Moment

Izložba "Rarely Simple and Never Pure" braće Connor biće otvorena u četvrtak 11. maja u 19h u galeriji New Moment. Ova izložba otključava umetnost, slavi pop art 21. veka i skida veo tajnovitosti čuvene i odvažne braće Connor na prostoru čitave jugoistočne Evrope.

 

Connor Brothers

The Connor Brothers

 

Izložba Andy Warhol i američki pop art održana u New Moment Galeriji Ideja 2014. godine pružila je beogradskoj publici uvid u neka od najvećih dela ovog umetničkog pravca koja potpisuju Andy Warhol, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Džon Čemberlen, Džejms Rozenkvist i Tom Veselman.

 

Izložba - Rarely Simple and Never Pure

Međutim, umetnički hedonisti današnjice bez razmišljanja kupuju dela anonimno prosavljenog pop art dvojca The Connor Brothers! Njihova dela, poput terapije koja stvara budućnost, osvojila su umetničke sajmove i sladokusce, poštovaoce šarenih printova i vintage postera koje su Connor Brothers stvarali, gotovo, slučajno.

Kako je, i u vreme svog nastanka, pop art kao svojevrsni umetnički bunt uzdrmao svet nespreman za drugi vid umetnosti osim „pretencioznog i prenaglašenog” slikarstva apstraktnih ekspresionista, danas svedočimo velikom pop art preporodu. Connor Brothers već stoje rame uz rame sa daleko poznatijim Damienom Hirstom i Banksijem, sa kojima se i privatno druže i rade na raznim humanitanim i angažovanim projektima.

 

Izložba - Rarely Simple and Never Pure


The Connor Brothers su galeristi iz Londona koji su postali umetnici. Pod ovim pseudonimom kriju se Snelle Mike i James Golding i svoja imena otkrivaju tek nakon nekoliko godina izlaganja, zbog sumnje u priznanje onoga što rade, vođeni mišljenjem da će njihova burna prošlost i etikete koje nose (mentalna bolest i lečeni zavisnik od narkotika) uticati na publiku. Sreli su se tokom studiranja Snella na Cambridge Univerzitetu, a počeli zajedno da stvaraju 2012. kao rezultat neke vrste terapije. Na ovaj način počeli su da stvaraju sopstveni svet, spoj ostataka istine i fikcije. Proslavili su se izložbom „Basterdised paintings“ (2014.), ali i izlaganjem koje su sami definisali kao posetu Nacionalnog istorijskog muzeja dok smo na psiotropnim lekovima. Zatim je usledio i niz drugih izložba koje pomeraju granice ljudske svesti, podstiču na razmišljanje ali i neosporno nastavljaju razvoj pop art kulture u 21. veku. Izložba u galeriji New Moment biće prvi put da se ovaj dvojac predstavlja ne samo u Srbiji, već i u celoj jugoistočnoj Evropi.

 

Izložba - Rarely Simple and Never Pure


Šta je pop art?

POP(ULAR) ART nastaje kao pobuna protiv apstraktnih ekspresionista za koje se smatra da su pretenciozni i prenaglašeni. Ovaj pravac spaja popularnu i masovnu kulturu sa likovnom umetnošću i dodaje joj humor, ironiju i mešavinu prepoznatljivih slika i sadržaja. “Umetnost se obraća ljudima na emocionalnom nivou, ali pop-art vas dotiče na nivou iskustva. Stvoren je iz naše svakodnevnice“, rekla je Džuli Maner, jedan od direktora Museum Editions-a, Njujork. Pop art pokret karakterišu teme i tehnike koje su izvučene iz masovne popularne kulture kao što su reklamiranje, holivudski filmovi, pop muzika i stripovi. Njegova suština je uzdizanje predmeta iz moderne svakodnevnice u umetnost, jer vrednost tih predmeta nije uzaludna.

Nijedan umetnički pravac nije imao tako jak uticaj na komercijalni dizajn kao pop art – on je tretirao umetnost kao biznis tako da su i umetnici i dizajneri, pod uticajem ovog kulta, želeli da naprave nešto što će biti privlačno i komercijalno uspešno. Međutim, bilo je potrebno otključati umetnost kao pojam koji je nedostižan i apstraktan. Tako je nastao pop art.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :