Barutana klub Beograd

POLARNA SVETLOST: Instalacija Aleksandre Stratimirović u Jerusalimu

Datum objave:31.05.2016

Pročitano:5903 puta

By:Bojana Ljubišić

Lokacija: Jerusalim

Nadomak Džafa kapije, ispod Davidove kule, na zidinama starog grada Jerusalima u periodu od 25. maja do 2. juna 2016. postavljena je ova monumentalna, poetična svetlosna instalacija. 

 

Polarna svetlost

Nakon predstavljanja u magičnom vrtu Jardin du Palais Royal u Parizu u čast švedske kraljevske posete Parizu i nakon otvaranja Amsterdamskog festival svetla u društvu holandske princeze Beatrise “Polarna svetlost” ovih dana fascinira brojne posetioce drevnog grada Jerusalima.  Aleksandra Stratimirović predstavlja svoj rad u saradnji sa Amsterdam Light Festivalom, na poziv grada Jerusalima.

 

Polarna svetlost

Aleksandra Stratimirović  je vizuelna umetnica i dizajner osvetljenja. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Konstfack-u i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio.

 

Aleksandra Stratimirović / Foto: Fernando Gutierrez

Aleksandra Stratimirović / Foto: Fernando Gutierrez

 

Od 2000. angažovana u međunarodnoj grupi Transnational Lighting Detectives. 2006. osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Osnivač je manifestacije Beograd svetlosti. Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta: Guggenheim muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, Jardin du Palais Royal u Parizu, Amsterdamski festival svetla itd. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :