Barutana klub Beograd

Pogledajte ko sve gostuje na 14. Seasplash festivalu

Datum objave:25.04.2016

Pročitano:3917 puta

Datum održavanja: 21.07.2016 - 24.07.2016

Lokacija: Tvrđava Punta Christo, Pula

Četrnaesto izdanje najopuštenijeg hrvatskog festivala, Seasplasha, dobilo je ozbiljno pojačanje s novim izvođačima. Ove godine publika će doživeti opasne bass vibracije francuskog O.B.F Sound Systema koji svojim niskim frekvencijama već 16 godina tresu bass underground scenu. Uz njih, listu novopotvrđenih izvođača predvodi i izraelski bass pionir Kalbata te britanski reggae/jungle producent Aries. Od imena sa hrvatske scene svakako treba izdvojiti perjanice producentske i DJ bass scene kao što su Egoless, Filip Motovunski i 207.

 

Seasplash festival


Seasplash festival se održava od 21. do 24. jula na lokaciji veličanstvene tvrđave Punta Christo u Štinjanu pokraj Pule. Preporuka ranoraniocima je da svoje festivalske ulaznice nabave do kraja ovog meeseca jer 1. maja iste poskupljuju. Istoga dana u prodaju se puštaju i jednodnevne ulaznice. Ulaznice možete kupiti na seasplash.net/hr/festival/tickets.

O.B.F Sound System pokrenut je u ranim 90-ima. Rico i G. već tada počinju graditi svoju muzičku kolekciju od rootsa do UK duba. Ubrzo nakon toga shvataju kako im je potreban snažan soundsystem s kojim će prodrmati underground svojom selekcijom. 2000. godine započinju s njegovom izgradnjom, inspirisani britanskim i jamajkanskim soundsystemima. S obzirom na razne muzičke uticaje, njihova produkcija danas ima vrlo prepoznatljiv, vlastiti stil. Veliki uticaj je imala i njihova ljubav prema roots i reggae muzici, a s druge strane ljubav prema digitalnim izdanjima svih žanrova. Ono što danas proizlazi iz njihove muzike je upravo kombinacija toga svega uz nezaobilazni francuski dub touch.

Iz Izraela na Seasplash dolazi Kalbata, pionir bass muzike, čiji je poseban pristup prisutan i u njegovom zvuku. Uz izraženu naklonost niskim frekvencijama, njegova je muzika puna efekata i instrumenata koji je istovremeno čine oštrom i 'analogno' toplom. Njegov set plovi beskrajnim talasima 2-stepa, techna i duba. 2009. godine objavio je poznati dubstep hit, Ninja We Ninja. Izdavao je za legendarne izdavačke kuće kao što su Soul Jazz Records i Tru Thoughts. Prvi album Congo Beat The Drum, sniman na Jamajci, izašao je 2014. godine za Freestyle Records. Jedan od osnivača Spring Hill Recordsa. Kalbata se takođe bavi snimanjem dokumentarnih filmova, a u jednom od njih prikazao je proces stvaranja svog albuma.


Aries je poznati reggae/jungle DJ i producent iz Velike Britanije. U svojoj muzici kombinuje jungle sa tradicionalnim reggaeom i modernim produkcijskim tehnikama. Izdaje na raznim, svetski poznatim etiketama kao što su Congo Natty, Dread and V Recordings, a takođe je sarađivao sa raznim vokalima kao što su Top Cat, David Boomah, Solo Banton, Nanci & Phoebe, Demolition Man, Jah Mason i Johnny Osbourne. Jedna o njegovih najbitnijih saradnji je ona sa Jacky Murdom i Tuffistom s kojima pokreće i vodi The Chopstick Dubplate, prvi svetski internacionalni reggae/jungle crew.


Edward Seven je brzorastuća zvezda na dubstep nebu. Dolazi iz Velike Britanije, a već pokorava globalnu scenu. Aktivan je na UK dubstep sceni još od 2006., u koju ga je uveo njegov dugogodišnji prijatelj DJ Youngsta. Za svoju Tempa izdavačku kuću je izdao prvi hit Siren. Od tada je izdao mnogobrojne hitove za vodeće dubstep izdavačke kuće i gostovao na Rinse FM-u. Takođe je uključen u Subpac, projekt koji pokušava gluvim osobama pomoći pri slušanju muzike. Krajem 2012., Seven je pokrenuo svoju izdavačku kuću, Uprise Audio, koja je ubrzo postala svetski poznata i poštovana.

Egoless je multi-instrumentalista i producent iz Zagreba koji nastupa u formi live dub acta. Izdaje muziku za britanski Lion Charge Records i američki ZamZam Sounds te druge respektabilne dub/dubstep izdavačke kuće. Njegovo 12” vinilno izdanje From Dust to Dub / Broken Tape Dub (Lion Charge, UK) gotovo je rasprodato u samo nedelju dana. Godine uloženog truda rezultiraju time da je trenutno hrvatski producent sa najviše vinilnih izdanja. Njegove 'trake' se vrte na radio stanicama kao što su BBC Radio 1, BBC Radio 1xtra, BBC Radio 6, SubFM, RinseFM, Ministry of Sound. Uskoro se sprema na turneju po Velikoj Britaniji.

 

Seasplash festival 2016


Filip Motovunski je drum & bass/jungle DJ i producent iz Motovuna koji, nakon što je stasao kroz motovunski hip-hop projekt PCP, menja stil te prve samostalne produkcijske radove izbacuje kroz jungle / drum & bass remikse nekih hrvatskih, lako prepoznatljivih klasika, kao što su npr. Moja prva ljubav od Haustora ili Kad bi svi Arsena Dedića. Svoje prvo jungle/drum & bass izdanje Ta Pa Tap EP od 5 pesama izbacuje za kanadsku Junglexpeditions etiketu. Nešto kasnije, za isti label potpisuje Sort Dem Out EP koji deli sa poznatim beogradskim producentom Rahmaneejem. Filip je takođe deo nemačke drum & bass etikete BPM Records. Od svojih početaka do danas profilisao se u najprepoznatljivijeg hrvatskog drum & bass producenta i DJ-a, ali i promotera. Objavljivanje novog albuma u formatu duplog CD-a Ten Years Making Beats, u izdanju PDV-a, ugledaće svetlo dana početkom maja ove godine.

Vedran Pušić aka 207 je dubstep/bass producent i DJ iz Pule, sa trenutnim prebivalištem u Zagrebu. Objavljuje za izdavačke etikete, itekako prepoznatljive u svetskoj dubstep zajednici: M.U.D, Biscuit Factory i Deep Dark and Dangerous. Uz redovnu podršku legendarnog N Type-a na Rinse Fm-u, 'trake' mu vrte i izvođači kao što su: Distance, Truth, Biome, Demon, Axh, Walsh i mnogi drugi. Pre godinu dana pokrenuo je izdavačku kuću s nekolicinom prijatelja pod imenom Untied koja je do sada objavila tri digitalna izdanja, a uskoro sledi i prvo vinilno.

Haris Pilton & Chakka Svraka, koji čine Kali Fat Dub, su tekstopisci pustolovi, dvorske lude ili verbalni slikari začarani postapokaliptičnom vizijom današnjice. Njihove tragove možete pronaći širom sveta. Od Zion Crewa, Golema, FOB-a, Ufoslaviansa, JOKE-a, BeachSplasha, Medike, Mastersa, Sirupa pa sve do neke daleke i još uvek neizvesne budućnosti. Oni su ljubitelji dobre kapljice, narativnih nestašluka koji ne vređaju, ali malo čačkaju i koji uvek nađu svoju publiku, trip hopa/duba/etna, svtske kulturne baštine (ili one koja još uvek nije ukradena, zapaljena, srušena) i slam jama-a (koji nije dosadan, usiljen, već spontan, spretan i iskren). Njihov je cilj da vas informišu i zabavljaju, prenose poruku, buče, dozivaju, sviraju, pevaju, pišu poeziju i recituju je glasno!

Ni bendovi nisu zaboravljeni
Iako 14. Seasplash festival dolazi u posebnom izdanju posvećenom soundsystem kulturi, svirke bendova uživo i dalje ostaju sastavni deo programa. Koncerti se u ovoj posebnoj prilici sele na binu manjeg kapaciteta, u festivalsku zonu publici do sada poznatu kao DubSplash floor.

 

Italijanski bend koji plovi od reggae/rootsa do teškog steppas duba inna year 5000 style! Sastoji se od članova legendarnih B.R. Stylersa (Michela Grena - vokal i G.P. Ennas - bubanj). Wicked Dub Division započeo je 2014. godine s radom, makar su članovi benda na dub sceni aktivni već više od deset godina. Prvi album su izdali 2015. godine pod nazivom Dub Drops, a novi u martu 2016. godine, pod nazivom Red. 2015. su dobili nagradu kritičara Amnesty International Italy u kategoriji Voices For Freedom sa pesmom New Slavery.


ABOP (After je bolji od partyja) je audio-vizualni instrumentalni kolektiv iz Zagreba. Svoje delovanje započeli su pre pet godina, a kao instrumentalisti nastupaju i u drugim regionalnim kolektivima poput: Elementala, Pips, Chips & Videoclipsa, Kriesa, Mayalesa, Sinesteta ili pak Pridjeva. ABOP čine: Erol (bass), John (bubanj), Levi (bubanj), Božanski (sampleovi, synth), Tourett (synth) i Lo Peaks (miks pult). ABOP su upravo objavili prvo zvanično izdanje, za PDV. Produkciju potpisuju Ivan Božanić i Erol Zejnilović, a mastering poznati techno producent, Petar Dundov. Uz neumorne zvukove syntha, pregršt efekata, bubnjeva i bassa dobijate dobitnu kombinaciju instrumentalne svirke upakiovane u atmosferu elektronskog partyja. Smatrajte se pozvanima na jedini after koji će vam ikada trebati.

Misty Morning
je bend nastao 2012. godine na Sardiniji, samo nekoliko meseci pre prvog nastupa sa Alpha Blondyem. Od tada stalno sviraju na festivalima kao što su Sardinia Reggae festival i Medio Jamaicano Reggae festival. Kao bend izvode reggae pesme legendarnih izvođača kao što su: Abyssinians, Black Roots, Derrick Morgan, Anthony B i Jah Shaka. Zanimljivo kako je njihov prvi nastup van Italije bio 2012. godine u Sarajevu. U 2015. su izdali svoji prvi EP nazvan The Misty Morning, a ove, 2016. godine izdaju svoji prvi album koji će predstaviti na turneji.

Ostala novopotvrđena imena:
Sheco
Bass-Ul-Ulema
DJ Diaz
Dega & Proove
Flipz MC
Kula & Leeks

Od ranije poznati izvođači i soundsystemi
DON LETTS (Velika Britanija)
ABASSI HI POWER (Velika Britanija, Njemačka)
DUB INVADERS – High Tone Crew (Francuska)
DUBATEERS feat. BROTHER CULTURE (Velika Britanija)
WARRIOR CHARGE SOUNDSYSTEM (Italija)
DIGITRON SOUND SYSTEM (Hrvatska)
BOTZA SOUND SYSTEM (Hrvatska)
BASS MATTERS SOUNDSYSTEM (Hrvatska)
SEASPLASH SOUND SYSTEM (Hrvatska)
MUNCHIES SOUND SYSTEM (Hrvatska)
SASO MANGE SOUNDSYSTEM (Hrvatska)
BARABADUB SOUND SYSTEM (Hrvatska)

Seasplash festival jedan je od najdugotrajnijih hrvatskih festivala, jedno od najopuštenijih muzičkih i lifestyle događaja u regionu i idealno festivalsko letovanje koje, na magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule, svojim posetiocima pruža nezaboravno iskustvo bogatim sadržajem: 4 dana muzike na 7 bina, dnevni program na plaži, kampovanje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona... Seasplash festival dovodi najbolje izvođače iz regiona i poznata gostujuća imena sa svih strana sveta, predstavljajući celokupnu bass glazbu i kulturu. Podijumi su živopisni, a pleše se na dub, reggae, ska, dubstep, hip hop, world music, ali i raznovrsnu elektronsku glazbu. Pozornice i kamp okruženi su prekrasnim plažama, a pogled puca na pulski zaliv i Nacionalni park Brijuni. Seasplash festival se danas smatra neizostavnim delom kulturnog identiteta i turističke ponude grada Pule koji ga, kao i Turistička zajednica Pule, podržava. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :