Devet 2020

Poduene Blues Band i Dirty Purchase na Nišvilu

Datum objave:06.07.2016

Pročitano:3125 puta

Datum održavanja: 11.08.2016 - 12.08.2016

Lokacija: Niš

Kao nastavak tradicije i svojevrsne misije predstavljana kvalitetnih sastava iz Bugarske, u glavnom programu predstojećeg Nišvila nastupiće “Poduene Blues Band” (četvratk, 11. avgust) i soul-jazz sastav “Dirty Purchase” (petak, 12. avgust).

 

Poduene Blues Band

Poduene Blues Band


“Vasko The Patch & Poduene Blues Band” (što je puni naziv bend) je najstariji profesionalni bluz sastav u Bugarskoj. Grupu je 1989. godine osnovao Vasko “The Patch” – multiinstrumentalista, pevač, solista na usnoj harmonici i glavni autor benda. Od prvog koncerta, marta te iste godine (u sofijskom zatvoru Buhovo) do danas grupa ima na stotine koncerta, klupskih nastupa i učešća na festivalima, među kojima i učešća na velikom Blues festivalu u Bukureštu, gde su kao predruga legenadarnom Džonu Mejelu pred pet hiljada ljudi tri puta pozivani na bis), Rothmans Blues Festu u Burgasu (delili binu sa Blues Brothers Band)...

 

 

Svirali su i na jazz i blues festivalima u Amsterdamu, Karlsrueu, Grčkoj, Berlinu, Klužu, Bonu (...) ali sa one druge strane Atlantika: Kanzas Siti, Čikago (u klubu “Legends” čiji je vlasnik čuveni Buddy Guy). Do sada su objavili dvadesetak albuma, od kojih nekoliko i u Nemačkoj. Podjednako su uspešni i u “električnom” i u “akustučnom” stilu, a izvode i obrade standarda i autorske kompozicije. Članovi sastava su Vasko “The Patch” – vokal i usna harmonika, Krasi Tabacov – gitara, Smilen Slavštenski “Mr Smi” – bas i Emil Asev “Telescopa” – bubnjevi.

 

Dirty Purchase


Soul - blues - jazz sastav “Dirty Purchase” osnovan je 1995. godine kao rezidentni bend čuvenog sofijskog kluba “Swinging Hall”. Kroz bend je do sada prošlo preko 20 muzičara, a u sadšnjoj postavi su neki od najboljih bugarskih jazz, blues i soul muzičara među kojima je i trubač Mihail Josifov koji je na internacionalnoj sceni nastupao sa mnogim zvezdama (Mike Stern, Mezzoforte, De-Phazz, Randy Brecker, Pink Martini...). Članovi benda su i Velislav Stojanov - trombon (docent za kamernu muziku i dirigent big benda Nacionalne muzičke akademije u Sofiji), Hristoslav Galileev - Galio – bas (Incognito), Lyudmil Stoynev – orgulje, Nikolaj Danev – bubnjevi, Denis Popstoev- saksofon, Milen Kukosharov – klavijature (sarađivao sa mnogim velikanima latino muzike: Frankie Morales Herman Olivera, Jimmy Bosch... ), kao i dva fantastična vokala: Emil Minchev i Amalia Nenova, koja je po završetku studija džeza u USA nastupala sa Robinom Gibom (Bee Gees) i pevala pretće vokale na albumima poznatih muzičara kao što su Kurt Hauenstein, Lou Bega, Мolly Hatchet, Messiah's Kiss.
Grupa je ove godine objavila album “Sweet Sensation” sa upečatljivim obradama jazz, soul i rock klasika, a naslovna kompozicija nagrađena je kao najbolja od strane Bugarskog nacionalnog radija.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :