Barutana klub Beograd

Pod Mlečnom šumom: Nova predstava pozorišta Le Studio

Datum objave:23.02.2015

Pročitano:4174 puta

Datum održavanja: 27.02.2015 - 28.02.2015

Lokacija: Pozoršte Le Studio, Beograd

Drama Pod mlečnom šumom govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Ilaj Dženkins blagonaklono naziva: „ljudskom nevinošću“.

 

Pod Mlečnom šumom: Nova predstava pozorišta Le Studio | Beograd | 2015

 

Pitaćete me: kakve to veze ima sa nama ovde? A ja ću vam odgovoriti da Vels od Srbije razdvaja tek nekoliko koraka i kako će se svako od vas u ovoj predstavi prepoznati.

 

Od radio talasa do scene
Dilan Tomas je Pod mlečnom šumom zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja. Drugim rečima, kao tekst koji se ne može adaptirati za scensko izvođenje. Posebno kada se ta scena nalazi u malom beogradskom pozorištu, Le Studio, i kada se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Međutim, to nas ne zabrinjava – naša materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame nas, kao i obično, teraju da prevaziđemo sopstvene granice i prikažemo još više kreativnosti.


U predstavi postoji više od petnaest glumaca koji glume po dva, tri ili četiri različita lika, a ponekad i više. Sve ih prati, od početka do kraja, glas naratora. I upravo tu smo pronašli ideju vodilju naše adaptacije. Čak i kada je u pitanju radio drama, glas naratora je tu da publici ispriča ono što se dešava i što ne mogu da vide. U našoj predstavi je suprotno. Ono što se prikazuje drugačije je od onoga što se izgovara. Naracija više nije garancija istine, ona predstavlja jedno od gledišta stvarnosti – gledište prečasnog Ilaja Dženkinsa.

 

Pozorišna scena je u potpunosti izmenjena kako bi se ova vrsta adaptacije omogućila, u šta će se česti posetioci Le Studija odmah uveriti. Prostor, koji je dvostruko frontalan (gledaoci su jedni preko puta drugih, sa dve strane pozorišne scene), predstavlja Korzo (odnosno Krunska ulica); tipičan javni prostor u koji svako dolazi, u različito doba dana, kako bi se pokazao. Skečevi od kojih je drama sačinjena se dešavaju u ovom prostoru, u vremenu potrebnom glumcu da prođe scenom, od jedne do druge kulise.

 

Stvaralačka sloboda
U estetskom smislu, Pod mlečnom šumom predstavlja drugu krajnost onog što možemo videti u beogradskim pozorištima, suprotnost naturalizmu ali takođe i in Your Face pozorištu čiji sledbenici i dalje veruju, ili bar tako izgleda, u njegovu originalnost, čak i nakon dvadeset godina postojanja.

 

Naša interpretacija drame Pod mlečnom šumom svoju inspiraciju crpi iz drevnog pozorišta. Inspiriše se grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu.
Upravo to stvara jedinstveni estetski događaj. Kada me pitaju koje su prednost rada u nezavisnom pozorištu, često odgovaram: sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti! Baš tu slobodu smo nastojali da prikažemo postavkom predstave Pod mlečnom šumom.

 

Jean-Baptiste Demarigny, reditelj

Predstava „Pod Mlečnom šumom“ biće prikazana prvi put u ovoj godini 27.02. i 28.02. Rezervišite svoje karte na vreme!

Cena karte: 500 rsd
Za studente, penzionere i nezaposlene: 300 rsd

Informacije i rezervacije: 064 187 17 31
lestudio.kpf@gmail.com
www.lestudio.tk
Venizelosova 42, Beograd

Zbog broja mesta koji je ograničen na 50, rezervacije su obavezne!


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :