Počinje deveti Mikser festival na Donjem Dorćolu

Datum objave:24.05.2017

Pročitano:4470 puta

Datum održavanja: 25.05.2017 - 28.05.2017

Lokacija: Silosi Žitomlina

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti održaće se od 25. do 28. maja na mestu na kome je sve i počelo – u legendarnim silosima nekadašnjeg Žitomlina na Donjem Dorćolu, na adresi Dunavski kej 46, pod autobiografskim sloganom “MIGRACIJE”.  Omiljena lokacija publike Mikser festivala ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta. Festivalska kapija za posetioce biće otvorena 25. maja već od 17h.

 Svi obrazovni i izložbeni programi Mikser festivala su, kao I uvek BESPLATNI TOKOM ČITAVOG FESTIVALA. Dobrodošli ste da istražite izložbe dizajna, umetnosti, digitalnih tehnologija u magičnim silosima, slušate pametne Mikser i Nordeus razgovore, učestvujete u kreativnim I obrazovnim radionicama, dovedete klince da maštaju u Mikser Kids&Teen zoni, uživate u reci, pogledu, gigantskim projekcijama, druženju! Ulaznice postoje SAMO ZA VEČERNJI MUZIČKI PROGRAM NA RIVER BINI, i to tri od četiri festivalska dana (petak, subota i nedelja) dok su svi ostali muzički programi na festivalu, takođe besplatni, uključujući i program na glavnoj RIVER bini u četvrtak 25. maja, kada vas pozivamo da nam se u što većem broju pridružite na otvaranju festivala koje počinje već od 17h.

Program Mikser Razgovori okupiće više od 50 progresivnih, međunarodnih i domaćih stručnjaka iz oblasti urbanog dizajna, arhitekture, dizajna, društvenih nauka, informacionih tehnologija, komunikacija i drugih kreativnih disciplina. Mikser Talks okuplja kako stručnu, tako i širu javnost koja aktivno učestvuje u debatama i razgovorima, dok mladi lokalni talenti učestvuju u radionicama i masterklasovima sa prestižnim predavačima. Pokušaćemo da nađemo odgovore na pitanja našeg vremena: Koja je uloga informacionih tehnologija u društvenim izazovima? Koji su inovativni modeli održivosti za nove generacije kulturnih i društvenih centara? Kako da se podigne nova generacija gradskih stručnjaka i građana? Ovom prilikom Mikser festival posetiće Mateja Demšič, gradska pročelnica za kulturu iz Ljubljane, Igor Baković savetnik gradonačelnika za kulturu i znanosti Splita, Egbert Fransen direktor nezavisnog kulturnog centra Parhuis de Zwijger iz Amsterdama, francuski arhitektonski kolektiv Freaks Architecture iz Pariza, Andries Geerse iz Amsterdama, Marco Clausen iz Berlina i izraelski arhitekti Uri Reicher, Ronit Eisenbach i Lila Chitayat.

Muzički program odvija se na dve bine: River stage i Square stage.  Zvanična ceremonija otvaranja festivala zakazana je za četvrtak 25. maj u 20 časova i tom prilikom posetioce će na Square bini dočekati gudački orkestar „Lola Klasik“ na čelu sa umetničkim rukovodiocem Ljubišom Jovanovićem.

Prvog dana RIVER STAGE će otvoriti “Sale i Sedlari” u 20:30 časova, čijeg osnivača Aleksandra Sedlara publika poznaje kao kompozitora klasične muzike, dirigenta, aranžera i multiinstrumentalistu, koji je nastupao sa našim najpoznatijim muzičarima klasične, pop i rok scene.  Nakon njega u 22 časa pod reflektore Mikser River stage-a izaći će Marko Louis koji je dve godine nakon prvog samostalnog albuma "SHINE ON ME",  izdao novi album pod nazivom "BESKRAJ”.

 Omiljena lokacija publike Mikser festivala će ovog puta ugostiti i neke od najkreativnijih kompanija iz oblasti gejminga, VFX-a i IT edukacije u posebnom silosu pod nazivom Digital Arts Expo Powered By Nordeus. Pored Nordeusa, koji je inicijator i pokrovitelj Digital Arts Expo-a, na festivalu će biti prisutne i sledeće kompanije: 3Lateral, Bunker VFX, Cofa Games, Crater Studio, EiPix, Fried, Mad Head Games, Take One, Nova Iskra, Qube 3D i Startit.

Istog dana u drugom silosu u Art Zoni sa početkom u 17 časova biće svečano otvorena regionalna multimedijalna izložba Black Box 2017: “Pad u budućnost”. Takođe u drugom silosu će biti održana promocija časopisa Elementi koju će od 17-18 časova prirediti Centar za promociju nauke. Nakon toga uslediće sastanak pod nazivom “Više od izbeglice” koji organizuje Refugee Aid Miksalište.

U trećem silosu svečanim otvaranjem internacionalnih izložbi dizajna “Ghost project” i “Kuća za sve naše ljude – MH Sarajevo” u 18 časova biće predstavljen program posvećen dizajnu. Beograd će ovom prilikom posetiti Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije. Pored učestovavanja u žiriju za regionalni konkurs “Kuća za sve naše ljude” za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 08. septembra 2017. godine u Sarajevu, povod za posetu je i izložba  “Tolerancija”, koja predstavlja radove najuticajnijih grafičkih dizajnera sadašnjice, a koju će publika Mikser festivala 2017 imati priliku da premijerno pogleda već prvog dana festivala, dok je svečano otvaranje izložbe zakazano za subotu 27.05. u 19 časova.

Mikser Bazar će i ove godine okupiti dizajnere, kreativne zanatlije, proizvođače rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavce secondhand i vintage komada, kolekcionare, antikvare, prodavce gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagače dizajnirane hrane, pića i delikatesa, koji će svojim umetničkim delovanjem i nesputanim kreativnim duhom oplemeniti prostor industrijske zone Donjeg Dorćola

U Kids Zoni koja se nalazi na Trgu festivala, za najmlađe, Isidora Ivanović iz DivArt-a će održati dečju radionicu “Stvaranje budućnosti” od 17:00-18.30 časova, a nakon toga Crveni krst uz podršku Unitasa održaće radionicu za decu pod nazivom Miša i Maša od 18:30 do 20:00 časova. Food corner radiće svakog dana festivala, četvrtak i petak od 17 časova, a subotu i nedelju od 12 časova.

Kako doći do Mikser festivala?

Lokacija Žitomlin na kojoj se održava festival nalazi se na Dorćolu,
Dunavski kej 46, Beograd
Od ugla ulice Kralja Petra i Cara Dušana spustite se Dubrovačkom do
podvožnjaka.
Na izlasku iz podvožnjaka, skrenite desno kod Marine Dorćol i idite do
kraja puta.

Glavni orijentir su crveno beli fabrički dimnjak i silosi.

 

 Radno vreme Mikser festivala je:

Četvrtak 25. maj od 17- 01 čas
Petak 26. maj od 17- 04 časa
Subota 27. maj od 12h – 06 časova
Nedelja 28. maj od 12h - 01 čas
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :