Barutana klub Beograd

Plovdiv, najstariji grad Bugarske i Evropska prestonica kulture

Datum objave:16.07.2019

Pročitano:9099 puta

By:Ivana Vraneš

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je Evropska prestonica kulture. Nakon četiri godine priprema, napravljen je program koji se sastoji od više od 300 projekata i skoro 500 događaja koji pokrivaju ne samo grad već i čitav Južno centralni region.

 Svrha ovog programa Evropske prestonice kulture je da preispita stereotipan odnos prema funkcijama i karakteru umetnosti, mestima na kojima se ona pojavljuje i ljudima koji je stvaraju. Inicijativa ima za cilj da maksimizira autentičnost kulturnih događaja u gradu, da pronađe put do publike i, pre svega, da aktvira zajednicu pod motom Zajedno.

Umetnost je subjektivno iskustvo koje zavisi od mnogih faktora, ali uglavnom od publike. Izbor umetnosti je i veliko i lično iskustvo i istovremeno ima najveću moć da nas okupi.

 

Plovdiv

U okviru već pomenutih 300 projekata našao se i srpski predstavnik, teatar Mimart iz Beograda sa svojim projektom. Za ovu priliku napravljena je predstava Ostrvska magija koja je izvedena pored reke Marice, a inspirisana je ostrvom Adata i boginjom Hekatom, kao i ostalim mitovima i legendama. Pored predstave, održane su radionice sa građanima kroz umetnost zajednice, a kao rezultat radionica nastao je ulični performans.

 Istorijski deo Plovdiva je podignut na sedam brežuljaka: Džendem tepe, Bunardžik tepe, Sahat tepe, Nebet tepe, Džambaz tepe, Taksim tepe i Markovo tepe, od kojih je poslednji kasnije razgrađen. U centru grada se nalazi Džumaja džamija ispred koje se može popiti tradicionalno poslužena turska kafa (sa slatkom vodom). U neposrednoj blizini džamije nalaze se dobro očuvani ostaci rimskog stadiona iz antičkog Filipopolisa, sagrađenog u kotlini između dva brežuljka, čiji je veći deo i dalje skriven ispod glavne pešačke ulice. Izgrađen je u 2. veku za vreme Hadrijanove vladavine, i procenjuje se da je mogao smestiti oko 30.000 gledalaca.

 

 

Najveća atrakcija danađnjeg Plovdiva, teatar iz Filipopolisa, smešten je između brežuljaka Taksim i Džambaz, i važi za jedan od najbolje očuvanih antičkih teatara u svetu. Sagrađen je u 1. veku, sa 28 koncentričnih redova kamenih sedišta, a služio je za predstave, gladijatorske i lovačke igre. Na putu ka antičkom teatru nalazi se i pravoslavna Crkva Uspenja Svete Bogorodice, koja predstavlja katedralni hram plovdivske eparhije, u čijem su dvorištu sahranjeni brojni bugarski prosvjetitelji i duhovnici. Duž zavojitih ulica starog grada, popločanih kaldrmom, nanizane su tradicionalne kuće sa drvenim direcima. Stari grad karakteriše arhitektura iz perioda bugarske renesanse, a  najreprezentativniji primerci kuća iz tog perioda su regionalni Etnografski muzej i renesansna zbirka Istorijskog muzeja. 

 

Plovdiv


Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, sa populacijom od 341 hiljadu stanovnika, i smešten je u južno - centralnom delu zemlje. Osnovali su ga Tračani i važi za jedan od najstarijih evropskih gradova, koji su kroz njegovu bogatu istoriju napadali i osvajali brojni narodi poput Persijanaca, Grka, Kelta, Rimljana, Gota, Huna, Bugara, Slovena, Rusa i Turaka. Sudar različitih civilizacija na ovom prostoru je pogodovao da današnji Plovdiv postane jedinstven spoj arhitektonskih elemenata i svojevrstan muzej pod otvorenim nebom. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :