PlayUK donosi 10 premijera savremenih britanskih filmova

Datum objave:03.02.2017

Pročitano:4988 puta

Datum održavanja: 16.02.2017 - 19.02.2017

Lokacija: DKCB

Novi festival britanskog filma PlayUK koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

 

PlayUK festival britanskog filma

 

Nastavak „T2 Trejnspoting", dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovek iz Movaksa", komedija o odrastanju „Veštine odrastanja", snažna drama „Una", dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu „Priznanje", samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma. Pored filmova, beogradska publika biće u prilici da se aktivno uključi u pripremu izložbe TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? koja će biti postavljena u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.

 

Trainspotting 2 - T2


Originalna postava jednog od najuticajnijih filmova 90-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom „T2 Trejnspoting" (T2 Trainspotting) otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine deluje kao da se ništa nije promenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost...


Budi deo izložbe o Trainspottingu


Reditelj Derrick Borte u filmu „London Town" oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava „The Clash" ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.


Moćna drama „Una" je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi „Blackbird" Davida Harrowera, „Una" donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed.


„Priznanje" (The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.


Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano... Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma „Unakrsna vatra" (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.


„Putovanje" (The Journey) je dramatična komedija inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj istoriji. U fokusu ostvarenja je neverovatno prijateljstvo između dva politička titana i neumoljiva neprijatelja. Ian Paisley (Timothy Spall) i Martin McGuinness (Colm Meaney) su prisiljeni da zajedno otputuju na kratko. Tokom putovanja, počinje da se stvara nada da možda i zakleti neprijatelji mogu da nađu zajednički jezik kada je budućnost Severne Irske u igri.


U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek delo „Beleške o slepilu" (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život.


U centru komedije „Veštine odrastanja" (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje „Kako naći mir sa samim sobom? "


Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film „Čovek iz Movaksa" (The Man From Mo'Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta James Lavelle-a. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.


Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film „Najbolje od njih" (Their Finest), koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.


Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala PlayUK slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rešenja u teškim vremenima. Celokupan program festivala dostupan je ovde


Festival se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu. Ulaznice za PlayUK se mogu naći u prodaji od ponedeljka, 6. februara na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6, po ceni od 300 dinara.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :