Barutana klub Beograd

Pips, Chips & Videoclips u Elektropioniru: Kad Prekriješ Uši, Čut Ćeš Me Bolje

Datum objave:05.12.2016

Pročitano:4488 puta

Datum održavanja: 03.12.2016

By:Antonio Rozic

Pips, Chips & Videoclips, zagrebački bend kojemu nije potrebno preterano predstavljanje, u subotu (3.12.) je održao koncert u prostoru Elektropionira u Cetinskoj. Nije slučajno da naslov sadrži poznati stih iz pesme Narko, pošto nakon odlične atmosfere, drugi dominantni aspekt koncerta bio je problem sa zvukom. Ali da ovaj izveštaj ne bi bio ono što većina izveštaja znaju biti, a to je komentarisanje kvaliteta zvuka gde autor pokušava iscrpiti svoje znanje o tehničkoj strani muzike, bolje je da se okrenemo ka lepšim stvarima kojih je bilo mnogo više. O kvalitetu zvuka će isto biti reči, ipak je ovo izveštaj sa koncerta.

 

Pips, Chips & Videoclips u Elektropioniru | Photo by Jasenka G

 

Bend je započeo sa obradom pesme Čuvar Močvara i Trava grupe Jinx, pesma koju često u zadnje vreme sviraju i samo je još jedna u nizu lepih spona koja veže Rippera i Pipse sa Yayom i Jinxima. Takođe je pesma koju je bilo teško čuti zbog lošeg zvuka (eto, već smo se vratili tome). Loše ozvučenje onemogućilo je da se Ripper čuje kako treba, a instrumentalna sekcija je bila utopljena sama u sebi.Na sreću, zvuk se već na drugoj pesmi (Plači) popravio, pa je postalo mnogo lakše da se uživa u svirci. Također, Plači je prva poveznica sa Rundekom od dve koje će se dogoditi tokom koncerta. Kako se druga pesma bližila kraju, a treća (Bi li ili Ne bi) samo što nije započela, postalo je očito da ako nešto funkcionira to je neverbalna konekcija između benda i publike. Pipsi su od starta započeli kako treba, publika je to lepo prihvatila i uzvratila jednakom količinom pozitivne energije, što je samo još dodatno podiglo raspoloženje Rippera i benda. 

 

Pips, Chips & Videoclips u Elektropioniru | Photo by Jasenka G

 

Moram priznati kako je bend odabrao lepi balans novih i starih pesama. Nema smisla živeti na staroj slavi i igrati na sigurno, ali naravno, i stara slava je predivna kada nije glavna krava muzara (ajmo to tako reći). Tako je bend nakon još jedne (Kratka Povijest) sa zadnjeg albuma, odsvirao Bolje i Ljeto 85 (kada već pričamo o nostalgiji, zašto ne i pevati o njoj). Ovo je trenutak kada je oduševljenje setlistom dodatno poraslo, sa svakom pesmom bend je pogodio tačno tamo gde je i trebalo.Nakon dva singla ( Zdenka i Htio Bi Da Me Voliš) usledila je prethodno spomenuta druga poveznica sa Rundekom. Pipsi znaju svako malo ubaciti neku obradu i bio sam uveren kako će u Beogradu to biti obrada neke pesme Idola, ali je tu čast dobila pesma Neobičan Dan grupe Haustor. Bilo je jako lepo čuti ovu legendarnu pesmu koja je usput rečeno, možda i vrhunac saradnje Rundeka i Sachera pre samog raspada Haustora.

 

Pips, Chips & Videoclips u Elektropioniru | Photo by Jasenka G

 

Već je bilo dovoljno pisanja kako o novim, tako i o starim pesmama, pa je red došao na najnovije pesme. Jacques Cousteau je trenutno najnovija pesma Pipsa, a beogradska publika je dobila priliku da je čuje. Nema šta previše da se kaže o njoj dok ne izađe čista studijska verzija, a kada će to biti ne zna se, pošto su sami Pipsi negde rekli kako ova pesma nije najava novog albuma.Ovo je trenutak kada opet treba da se spomene kvalitet zvuka. Iz nekog razloga bas gitara počela je da zvuči doslovno kao čovek što 40 godina puši dve pakle cigareta na dan. Iz tog razloga pesme što su usledile narušile su raspoloženje samog benda koji je kroz nadglasavanje pokušavao da reši problem sa toncem. Ali, ono što je bitnije, to nije narušilo raspoloženje publike koja je u ovom slučaju poslužila kao oslonac bendu da se vrati na noge i ne dopusti tehnikaliji da naruši koncert. Kada je došla na red pesma Narko i stih koji se nalazi u naslovu ovog izveštaja, Ripperu je pobegao osmeh, verovatno shvativši ironiju trenutne situacije.

 

Pips, Chips & Videoclips u Elektropioniru | Photo by Jasenka G

 

Kako god, publika i bend držali su se zajedno i ostatak koncerta je uspeo očuvati ono najbitnije, atmosferu. Da se ne bi nepotrebno nabrajalo pesme koje su usledile, dovoljno je reći kako je celi koncert bio prošaran dobrom energijom i kvalitetom. I da, svi vi koji ste bili na određenom broju svirki ovog benda, verovatno ste upoznati s tradicijom da bend uvek (ali baš uvek) završava nastup sa pesmom Bog. Ovde to nije bio slučaj, tako da će ovaj izveštaj završiti još jednim stihom iz pesme Narko: „I to je dobro“. 

 

Photos by Jasenka G


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :