Pioneer Professional Turntable

Datum objave:18.04.2014

Pročitano:4815 puta

By:V. Jovanović

U ovoj ediciji Tech Buga po prvi put ćemo se baviti proizvodom koji još uvek nije na tržištu i koji se vodi kao eksperimentalni uređaj. Glasina, ali potvrđena. Na sajmu MusikMesse, Pioneer je predstavio svoj prvi gramofon. Osim par prototipa, ovaj gramofon još uvek nije na industrijskoj traci. Do pre par godina, gramofon je jedini proizvod koji je falio u opusu Pioneera kako bi ova kompanija imala apsolutni primat u industriji DJ tehnologija. Ukoliko ste DJ ili imate prijatelja DJ-a, sigurno ste čuli priču da je jedini gramofon vredan pomena onaj koji ima jednu od dve oznake: Technics 1200 ili Technics 1210. Bilo koji od ova dva modela može imati MK2, MK3, MK5 pored, ali ta dva modela su definisala način na koji se DJ-evi obraćaju publici. Postoji cela edicija Vestax gramofona i pokoji model marke Numark koji su priznati od strane DJ-eva, pre svega zbog drugačije, prave ručice koju poseduju, za razliku od one kod Technicsa koja je u obliku slova "J", što gramofon čini otpornijim na "preskakanje" u toku pesme. Pioneer je sa svojim CDJ i DJM linijama proizvoda na sličan način redefinisao DJ nastupe i gramofon je sigurno proizvod koji bi do pre par godina izgledao kao logičan korak. Međutim, postavlja se pitanje da li je kasno za gramofon i da li budućnost Pioneera ipak leži u usvršavanju Rekordbox softvera?

 


Use it Wisely

Ukoliko se Pioneer odluči za proizvodnju svog gramofona, po izgledu i funkcijama se neće mnogo razlikovati od legendarnih Technics modela. Ono što se moglo videti na sajmu MusikMesse je gramofon identičnih dimenzija kao Technics 1200 i 1210, crn, sa ručicom u obliku slova "J" i šinom za promenu tempa (pitch) na očekivanom mestu. Isključen, iz daljine i dok se ne primeti oznaka Pioneer Professional Turntable, veoma lako bi prošao kao Technics 1210. Prva razlika kad se priđe bliže je play dugme koje je okruglo i preuzeto sa CDJ modela. Sledeće što se primeti je dugme iznad pitch šine kojim se definiše obim promene brzine tempa. Postoji mogućnost izbora između 8, 16 (još jedna od funkcija preuzeta sa CDJ linije proizvoda) i ekstermnih 50 odsto. Takođe se vidi da je svetlo plave boje dominantno i vezano za svaki osvetljeni deo, izuzev lampice koja osvetljava površinu na koju se spušta igla na vinil i koja je, za razliku od Technicsovog modela, crna. Sve u svemu, Pioneer PT je lepo zamišljen projekat za ljubitelje purističkog DJ-inga, ali ostaje da se stavi pred još jedan bitan test: ukoliko Pioneer odluči da krene u masovnu proizvodnju, da li će nakon 40 (ne, nije greška: četrdeset!) godina biti pronađen uređaj iz prve serije Pioneer PT koji će biti funkcionalan?

Connection

Pioneer gramofon je jednostavan uređaj koji se može povezati isključivo sa DJ miksetom ili pojačivačem ukoliko se koristi u kućnom ambijentu. Kao unapređeni klon Technicsa (ovo je teza koja čeka potvrdu), Pioneer je pokušao da reši nekoliko ključnih problema koji se vezuju za Technics. Pre svega, RCA (činč) kabl nije fizički povezan sa uređajem. Pioneerov gramofon poseduje RCA izlaz sa pozlaćenim konektorima i bilo koji RCA kabl je prihvatljiv. Isto važi i za uzemljenje, što je jedna od verovatno najdosadnijih mana Technics 1200 i 1210 modela. Napojni kabl takođe nije fizički vezan za uređaj, što ukazuje na to da su ljudi u Pioneeru mislili na mobilnost uređaja. Pioneer PT ne poseduje bilo kakvu vrstu digitalne konekcije kao što je USB ili mrežni CAT5 konektor.

Links

www.pioneerdj.com

Uzevši u obzir da je Pioneer Professional Turntable još uvek teorija, na ovom sajtu nećete naći ovaj (ili bilo koji drugi) gramofon u sekciji Products. Međutim, ukoliko se Pioneer odluči za masovnu proizvodnju ovog gramofona, sigurno će se tu pojaviti prve informacije.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :