Peti Bašta fest od 5. do 8. jula

Datum objave:23.04.2018

Pročitano:1622 puta

Datum održavanja: 05.07.2018 - 08.07.2018

Lokacija: Bajina Bašta

Bašta fest održava se u Bajinoj Bašti, a ove godine, po peti put, od 5. do 8. jula.


Festival je fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima, a karakterističan je po tome što se skoro sve programske celine odvijaju se na otvorenom i besplatne su.


Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, ovo je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je tokom protekle četiri godine postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo i Marko Janketić.

 

Bašta Fest 2018


Glavni, filmski program Bašta festa, koji je međunarodnog i takmičarskog karaktera, bira selektor festivala - reditelj Nikola Ljuca, zajedno sa umetničkom direktorkom festivala Majom Šušom. 

Edukativni program Bašta festa sastoji se od različitih likovnih i filmskih radionica, a prošle godine je prvi put održan Kritični kamp - radionica filmske kritike namenjena srednjoškolcima iz čitave Srbije. Edukativni program paralelno se dešava s dnevnim programom - uključuje izlete za goste i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine.


Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i bogat muzički program.


Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), a od 2016, uz podršku rentala Cineplanet, dodeljuje se i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koje smatra značajnim za promociju ovog grada i regiona. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduće saradnike.

Bašta fest je poseban festival fokusiran podjednako na dobar film i edukaciju mladih zainteresovanih za film, srodne vizuelne umetnosti i filmsku kritiku, kao i poligion za otkrivanje mladih talenata. Ovaj festival predstavlja specifičan spoj prirode, filma, muzike i dobre zabave.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream