Barutana klub Beograd

Petar Cvetković: O newcomerima i plesnim bombama

Datum objave:28.10.2014

Pročitano:5624 puta

Sa Dirty Cover, Lomatic i solo potpisom dosad je objavljeno preko sto njegovih traka. Kao Petar Cvetković objavio je preko 50 izdanja, tačnije 57 izdanja i reizdanja. Iako chartovan i puštan od strane velikih producenata i DJ-eva, među kojima su: Marco Carola, Marc Anton, Joeski, Samu.l, Leon, Re-UP i sl, Petar Cvetković jedan je od onih prilično retkih DJ-eva i producenata koji gradeći svoje ime istovremeno obraćaju pažnju i na rad mladih nada. Nalazi ih svuda, uspostavlja sa njima saradnju, pomaže im da naprave prve zvanične korake, a pre nego što i u našem magazinu započne sa predstavljanjem newcomera, dopustio nam je da zavirimo u njegov studio i prisustvujemo samom činu nastanka trake. O čemu, dakle, Pera razmišlja dok pravi plesnu bombu? - Kako pronaći izvor, esenciju onoga što čini groove? Pitanje koje uglavnom prethodi svakom semplu i tu počinje da se dešava ili pak ne dešava, jer je teško uvek pronaći put do onoga što te uzbuđuje i doziva na naredni korak - objašnjava Cvetković. - Najbitnije je, barem meni, da se ne izgubi polet, ona dečija radost kada se sazna ili uradi nešto novo, kada se iznedri prvo smisleno iz gomile "kupus" zvukova, semplova, efekata, kada se "kuva i meša" i uz svaki novi pokušaj sve lepše zvuči.

 

 

Takve stvari, kaže, nisu česte i potrebno je imati strpljenja. Naglašava da uvek postoji dilema da li je nova traka to "ono", da li je dobra ili nije, a siguran je da odgovor na takvo pitanje donosi vreme. - Često loop na kome radim prvog dana zvuči odlično, pa čak i drugog, trećeg… a onda sledi razočaranje. Loop nije dobar, ponekad i ne verujem kako je mogao da mi se dopadne. Tada ide najteži deo, a to je da se odustane, baci sve i krene iz početka. Verujem da se to događa svima i da je deo naših malih i kratkih "odrastanja" u samom radu.

 

Smatra da broj izdanja bilo kog producenta nije dokaz njegovog kvaliteta već iskustvo i vreme provedeno u skokovima i padovima, kao i imunost na sve ono što ide posle uspeha. Kaže da je istrajnost u svemu pa i u ovom poslu najteža, ali da ipak pobeđuje onaj ko pre svega voli to što radi, jer mu upravo ljubav olakšava trajanje. - Verovatno na neki način banalizujem celu priču o stvaralaštvu koja je teoretski svima donekle poznata. Vremenom sam naučio da usponi i padovi rade zajedno i jedni bez drugih ne funkcionišu. Najlepše od svega je što sam vrlo brzo zavoleo čitav taj proces, jer posle svakog pada ide nešto novo, bolje, kreativnije i nešto što neretko ume da iznenadi.

 

Praveći osvrt na domaću scenu ističe da se napokon nešto ozbiljnije događa, da su mladi producenti dovoljno sazreli i da spremaju pregršt iznenađenja. Iskreno se raduje uspesima svojih kolega, kada se nečija pesma zavrti na nekom od velikih festivala ili u kojem od klubova, jer kaže da svaki uspeh bilo koga od njih baca “svetlost” i na ostale, stavlja ih sve na mapu svetske scene i time svaki put podstiče sve mlađe producente da se oprobaju i pokušaju nešto još bolje da naprave. - Često razgovaram sa domaćim i stranim producentima, pogotovu o naizgled “sitnim” stvarima, da bih na kraju shvatio kako su upravo one vrlo važne, jer svaka od njih može da te zaustavi, prekine ti niz ideja koje imaš. Smatram sebe privilegovanim što svakodnevno imam šansu da popričam sa ljudima koji žele da ostvare svoj san ili čak samo da uživaju u stvaranju. Sto posto sam siguran da je svima na početku bitno samo da izdaju za ovu ili onu etiketu, da imaju instant uspeh, odmah i sad. Naravno, to su “dečije bolesti” koje smo svi prošli. Koliko god te neko savetovao, ipak ćeš ići ka tom cilju brzinom svojih misli i ideja. Trenutak kada se “ostvariš” jeste velika prekretnica kada ne znaš šta dalje: da li da se opustiš i uživaš u svojoj muzici, stvaranju ili da nastaviš da juriš za nečim što ti omogućava da uvek budeš u centru zbivanja? Prepuštam svakome da se izbori sam s tom dilemom.

 

Do ove "deonice puta" Petar se nada da je neke stvari pojasnio, barem onoliko koliko su, kako kaže, jasne i njemu samom. Najavljuje da će u bližoj budućnosti pokušati na svoj način da “pogura” priču o newcomerima kako bismo svi osetili svežinu na elektronskoj sceni. - Ako već ne uspem u svemu tome, sigurno je da se barem radujem čekanju! - dodaje uz širok osmeh.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Doktor
31.10.2014 12:18
Petar je doktor! Kao i mnogi nasi ljudi vise je priznat u inostranstvu nego kod nas. Svaka cast!
Lara Krumpl
30.10.2014 17:32
Pera osim znanja, zna i srž i suštinu ;)


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :