Pet životnih lekcija koje možemo da naučimo od Papa Svena

Datum objave:17.11.2016

Pročitano:6041 puta

By:Marija Joksimović

Sven Väth ima 52 godine, njegova karijera traje 35 godina, a njegov serijal žurki Cocoon na Ibici celih 17 – duže nego karijere nekih DJ-eva. Poznat je po svojim maratonskim setovima, a rekord kome ne može da priđe nijedan njegov kolega je 30 sati! Uprkos godinama i dalje nastupa u klubovima i na festivalima širom sveta jer obožava muziku i obožava žurke i čak ni ne razmišlja o penziji. U okviru svoje svetske turneje posetiće i Beograd, sutra 18. novembra kada će nastupiti u Hangaru Luke Beograd.

 

Sven Vath

Mnogo je toga impresivnog u njegovoj bogatoj karijeri i biografiji, a mi izdvajamo pet životnih lekcija koje možemo naučiti od Papa Svena.

ŽIVOT POČINJE TAMO GDE SE ZAVRŠAVA ZONA KOMFORA

 

U leto 1980. godine, tada 16-godišnji Sven odlučio je da otputuje na Ibicu nakon što je čuo za žurke na tom čuvenom ostrvu. Od roditelja je dobio džeparac koji je bio dovoljan tek za put, ali je morao da potraži posao. Stopirao je od Barselone do Ibice. Tokom tri meseca, koliko je ostao na party ostrvu, živeo je u šumi, a spavao na jednoj ležaljci koju je ukrao. Preko dana je delio flajere poznatih klubova. Ipak, njegova neizreciva želja da bude deo elektronske muzike bila je jača od svih prepreka i teškog načina života na Ibici. Čvrsto je rešio da postane DJ, a znao je da će Ibica biti mesto na kome će se izgraditi kao muzičar.

PUTOVANJE OD 1000 MILJA POČINJE PRVIM KORAKOM

Kada se vratio u Nemačku, Sven je napravio svoje prve DJ korake. Znate gde? U privatnom pabu svojih roditelja. Imao je samo 17 godina i bio je presrećan što ima priliku da pušta muziku. Samo godinu dana kasnije dobio je rezidenturu u klubu Dorian Grey u Frankfurtu. U Frankfurtu je naučio ponešto i o muzičkoj produkciji i 1985. godine izbacio traku Bad News koju je odneo na Ibicu i ponudio je Alfredu, Pippiju i Cesaru, tada popularnim DJ-evima na ostrvu. Sledeće, 1986. godine napravio je traku Electrica Salsa, pod pseudonimom OFF. Ta pesma je bila veliki hit i prodata je u milion primeraka, a Sven Vath je postao nacionalna pop zvezda sa samo 22 godine. No, taj zvezdani status ga nije usporio već je nastavio vredno da radi i 1988. godine otvorio je klub Omen, koji je postao jedna od najpopularnijih nemačkih klubova i to je bio punih 10 godina, sve do svog zatvaranja. 

 


METAMORFOZA - MENJAJTE SE U ŽIVOTU

U jeku svoje muzičke karijere pokrenuo je i svoj najpoznatiji projekat Cocoon. U početku je to bio samo serijal žurki, a kasnije i buking agencija i etiketa. Žurke su startovale 1996. godine i Sven je na njih trošio puno para, toliko puno da nisu bile ni malo isplative. Krajem decenije, 1999. godine, konsolidovao je svoje redove i osnovao Cocoon buking agenciju i etiketu, a već od naredne otišao je na Ibicu, gde su u klubu Amnezija njegove Cocoon žurke dobile rezidenturu. Ta rezidentura traje i dan danas i ne manjka joj popularnost, a postala je sinonim za vrhunski party bez kompromisa. Zašto ime Cocoon? Inpsirisala ga je predstava La Fura dela Baus u kojoj je kroz čaure leptirova prikazana metamorfoza. Sven Vath veruje da je jedina trajna stvar u životu – konstantna promena. Ako ste pratili njegovu karijeru 90-ih godina onda se sigurno sećate njegove izjave “a pill an hour keeps Sven at full power”. Danas, Sven Vath ne konzumira psihoaktivne supstance, ne puši i praktikuje Ayurvedu – alternativni oblik medicine koji u bukvalnom prevodu znači “umetnost dugovečnosti”.

 

Sven Vath

OSTANITE DOSLEDNI SEBI


Jedna od stvari kojoj je Sven ostao dosledan od početka svoje karijere i koju nema nameru da menja jesu gramofoni i ploče. Svenova kolekcija broji desetine hiljada ploča, a u njegovom timu radio soba koja se bavi isključivo vođenjem i održavanjem kataloga, kao i slanjem ploča do svih destinacija na kojima Vath nastupa. Kada naiđe na traku koja mu se sviđa, a nema je na vinilu, Sven naruči da se izradi specijalno za njega barem u jednom primerku.
 

NAUČITE DA MULTITASKUJETE

 

Osim što je vrhunski DJ i parti mejker, Sven Vath je pokazao i da je odličan kada treba da se radi više stvari istovremeno. Tokom Awakenings festivala u Holandiji uhvaćen je kako preko svog iPhonea prati utakmicu Nemačka – Slovačka. Pa kad je pasionirani fan fudbala, morao je da se snađe. 

 

Dakle, tradicija se nastaljva Sven Väth sutra nasutpa u Hangaru Luke Beograd, a tu su i Maurizio Schmitz i Marko Milosavljević.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :