Performans međunarodne grupe umetnika - Akademija svitaca

Datum objave:17.04.2019

Pročitano:1934 puta

Datum održavanja: 17.04.2019 - 20.04.2019

Lokacija: Beograd

Akademija svitaca okuplja međunarodnu grupu umetnika savremenog konceptualnog plesa, koji će istraživati pokret i kompozicije plesačkih tela u urbanom pejzažu Doma kulture Studentskog grada.

 

Akademija svitaca


Istraživanje polazi od Pazolinijevog članka “Nestanak svitaca” iz 1975., u kome autor daje poetsku kritiku političke situacije u posleratnoj Italiji, govoreći o realnim učincima fašizma i kapitalizma. Pazolini podseća na veliku prirodnu promenu koja se dogodila u Italiji sredinom šezdesetih, a to je potpuni nestanak svitaca usled zagađenja i svetlosnog zagađenja, i svakako, kao posledica nedodirljivosti logike belog zapadnog kolonizatora kao centralnog protagoniste ovakvih društveno-političkih kretanja. Pazolini metaforički deli periode na političkoj sceni na onaj pre nestanka svitaca i onaj posle svitaca. Njegova metafora se može aplicirati i danas kada se susrećemo sa poslednjim stampedom neoliberalizma i jačanjem desnice, dok živimo u svetu koji udara u gong proizvodnje i potrošnje 24/7 i ne možemo se odupreti tom ritmu, niti ga ispratiti. Humane vrednosti, limiti organskog, biološkog, ekološkog su pod napadom. Kao što Pazolini govori o svetu posle svitaca, tako danas govorimo o svetu posle čoveka. Antropo-scena se klima i urušava, svetla se gase…


Akademija svitaca će se odvijati u dijalogu sa prostorno-utopijskim paradigmama socijalističkog modernizma oličenim u arhitekturi Studentskog grada, podignutog u vremenu kada su studenti i edukacija bili u fokusu društvenih ideala. Ovaj plesni performans traga za povezivanjem i dijalogom između umetnika, publike i prostora, polazeći od tradicionalnog avangardnog plesa Buto i drugih eksperimentalnih pristupa pokretu.

 


Na ovom umetničkom projektu sarađuje grupa umetnika: Adrien Gome (Adrien Gaume, Fr), koreograf i umetnik plesa, Neda Kovinić, inicijator projekta i vizuelna umetnica, Siv Briz (Syv Bruzeau, Fr), asistent korografije i plesna umetnica, Ajumi Tojabe (Ayumi Toyabe, Jp), plesna umetnica. Ostali učesnici i učesnice su pozvani putem otvorenog poziva. Performansu će se pridružiti plesači iz Švedske, Turske, SAD, Rusije i Srbije: Olga Uzikaeva, Nemanja Bošković,Darinka, Aurora Diana Prelenčević, Marija Maletić, Ezgi Durak i bubnjar Milan Bukejlović.

17.04. - Le Studio, Dorćol, - performans Amniotic tumult
18.04. - Dim, Cetinjska, - performans Tumult (uz video projekciju i izlaganje prodajne konceptualne modne linije sa prethodnog performansa iste ove grupe plesača)
20.04 -DKSG, Novi Beograd, - performans. Fleeting tumult (Kratkotrajni nemir)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :