PERCEPCIJE: DA LI SU MUZEJSKE KOLEKCIJE ZAISTA ODRAZ NAŠEG DRUŠTVA?

Datum objave:25.09.2018

Pročitano:510 puta

Datum održavanja: 28.09.2018 - 29.09.2018

Lokacija: Novi Sad

Izložba ''Percepcije: Žena po meri društva?'' se svečano otvara u petak, 28. septembra u Galeriji Matice srpske, u Novom Sadu, praćena panel diskusijom „Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?“, dan kasnije, u subotu, 29. septembra.

 Nakon izrazito posećenih izložbi Grejsona Perija i Demijana Hersta, British Council nastavlja saradnju sa Kulturnom prestonicom 2021, Novim Sadom. U svetlu proslave 80 godina kolekcije koja broji preko 9.000 radova i čija se dela svakodnevno izlažu širom sveta, u Srbiji se organizuje druga izložba u sklopu regionalnog projekta Percepcije.

British Council i Galerija Matice srpske predstavljaju publici na jednom mestu umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije. U dijalogu umetničkih dela savremenih britanskih umetnica kao što su Sara Lukas, Trejsi Emin, Rejčel Vajtrid, sa novovekovnom i modernom srpskom umetnošću Katarine Ivanović, Nadežde Petrović, Ljubice Cuce Sokić, otvaraju se pitanja ženske (re)prezentacije i uloge žene kako u prošlosti tako i u današnjem društvu.

 

K. Ivanovic, Anka Topalovic Nenadovic

U centru analize i tumačenja je žena - kao umetnik, kao društveno kategoričan izraz - kao objekat, kao subjekt, kao alegorija, kao ona koja posmatra i koja je posmatrana. Izabrana dela britanskih umetnika/ca zajedno sa radovima srpskih umetnika i umetnica trebalo bi da podstakne posetioce da razmisle o bezvremenoj kategoriji takozvanih „ženskih pitanja“.  Da li i koliko umetnica je poznato javnosti u odnosu na njihove muške kolege? Koji je položaj žena i posebno umetnice u društvu nekada i sada? Kako društvo vidi ženu? Da li rodna ravnopravnost postoji u praksi?

Počasne gošće otvaranja biće žene koje svojim delovanjem svakodnevno pomeraju granice i čine naša društva boljim. Među njima će biti poznate javne ličnosti, ali i žene koje su se ostvarile u svom polju rada i koje dolaze iz najrazličitijih sfera društvenog života: umetnice, preduzetnice, sportiskinje, novinarke, naučnice.

Izložba u Novom Sadu posvećena je ženama koje pomeraju društvo, a neke od njih će i same biti prisutne na otvaranju izložbe.

Za vreme trajanja izložbe planira se bogat prateći program koji započinje već u subotu,  29. septembra panel diskusijom „Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?“. Među učesnicama panela će biti eminentne britanske istoričarke umetnosti, dr Lara Peri, profesorka na Univerzitetu u Brajtonu, koja se naročito bavila istorijom Nacionalne galerije portreta u Londonu, zatim dr Aleksandra Kokoli, profesorka na Univerzitetu Midlseks u Londonu, koja se bavi rodnom umetnošću i psihoanalizom, kao i Ema Dekster, globalna direktorka za oblast vizuelnih umetnosti British Council-a, dr Ana Bogdanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i novosađanske kustoskinje dr Sanja Kojić Mladenov  iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Jelena Ognjanović iz Galerije Matice srpske. Panel će se baviti temama kao što su „zaboravljeni“ ženski umetnici, rodna ravnopravnost u umetnosti 21. veka i politike sakupljanja muzejskih kolekcija.

 

N. Petrovic, Muski torzo

Iako su kolekcije British Council-a i Galerije Matice sprske hronološki i tematski različite, njihovim povezivanjem pokazuje se koliko su muzejske kolekcije neograničeni prostori za istraživanja i nova tumačenja. Zajedničkim izlaganjem umetnička dela se mogu sagledati iz nove perspektive i pokazati njihovi drugi, možda do sada zanemareni kvaliteti i vrednosti.

Na izložbi će biti prisutna dela sledećih umetnika/ca:
Abigail Lane, Ana Bešlić, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Danica Jovanović, Đorđe Jovanović, Elizabeth Price, Gillian Wearing,  Helen Chadwick, Ivan Tabaković, Ivanka Adamović Dunđerski, Katarina Ivanović, Laura Aldridge, Lubaina Himid, Ljubica Cuca Sokić, Madame Yevonde, Milan Konjović, Marko Zavišić, Nadežda Petrović, Petar Dobrović, Rachel Whiteread, Sava Petrović, Sarah Lucas, Sava Šumanović, Tracy Emin, Zlata Markova Baranji i Zora Petrović.

Ulaz na otvaranje, kao i panel diskusiju je slobodan.

Više informacija o izložbi: www.britishcouncil.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :