PDP konferencija
: Novi Sad dobija novi mural!

Datum objave:08.10.2019

Pročitano:1923 puta

Lokacija: Novi Sad

 U sredu, 9. oktobra, kanadski vizuelni umetnik Ben Johnston započinje oslikavanje murala na fasadi zgrade u ulici Antona Čehova, preko puta Kulturne stanice Eđšeg! Fasada zgrade se upravo rekonstruiše, a ceo projekat oslikavanja murala se ostvaruje u saradnji PDP konferencije kreativnih medija i Fondacije „Novi Sad 2021“.


Ben je oslikao brojne murale širom sveta, a njegov stil karakterišu zanimljiva, često trodimenzionalna, tipografska rešenja uvek afirmativnih reči ili sintagmi. Ono što je interesantno je činjenica da je samouki interdisciplinarni umetnik koji se pored oslikavanja murala bavi i dizajnom, 3D štampanjem i brendiranjem. Putujući po svetu, počevši od rodne Južne Afrike, Ben pronalazi inspiraciju za rad u kulturnim razlikama i društvenim nijansama koje uočava svuda oko sebe, trudeći se da uvek oda počast svojim raznovrsnim uticajima. Specifičnost Benovog rada leži u tome što potencira „staromodniji“ pristup skicama i samom dizajniranju, trudeći se da sve radi ručno, umesto kompjuterski, time dajući svom umetničkom opusu prepoznatljivost i živost. Ben je za svoj rad osvojio brojne nagrade, a samo ove godine osvojio ih je čak 12, uključujući, između ostalog i Communication Arts Awards of Excellence, Best Canadian Mural i ADC Awards Merit Typography Wildcard.

 


Johnston je ujedno i jedan od 7 predavača 11. PDP konferencije koja će biti održana od 10. do 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara i dolazi u Novi Sad u okviru rezidencijalnog programa Umetnici u gostima (Plants AiR) Fondacije „Novi Sad 2021“, a mural sa afirmativnom porukom koji će ostati gradu je njegova inicijativa.


“Ne želimo još uvek da otkrijemo koju tačno reč će Ben Johnston oslikati na ovom zidu. Voleli bismo da to bude iznenađenje. Ono što možemo da kažemo je da je u pitanju zajednička vrednost svih onih koji su dali svoj doprinos u organizaciji oslikavanja murala, a verovatno i većine Novosađana. Mural koji će ostati u Novom Sadu nakon PDP-a je i naš način da kažemo hvala svima koji nas već 11 godina podržavaju i posećuju PDP konferenciju", rekla je izvršna direktorka PDP konferencije, Dajana Vujaklija.
Pored predavanja u kulturnoj stanici Svilara, Ben će održati i svoju prvu radionicu na temu murala, u petak, 11. oktobra kod kulturne stanice Eđšeg, kako bi pružio, ali i apsorbovao znanje od ljudi koji poštuju uličnu umetnost u Novom Sadu. U ovoj uvodnoj jednodnevnoj radionici polaznici će proći kroz proces dizajniranja osnovnih oblika slova, prenošenja dizajna na površinu i oslikavanja murala.


Farbe, krede, lenjiri i četke za oslikavanje su pripremljeni a prijave za radionicu su otvorene! Sve informacije su dostupne na ovom linku, a PDP konferencija ovom prilikom poziva sve zainteresovane sa pored prisustva konferenciji postanu i aktivni učesnici ovog dela programa i učestvuju u oslikavanju novog novosadskog murala!

 


Sa druge strane, one koje zanima street art a nisu u mogućnosti da prisustvuju radionici, organizatori PDP konferencije pripremili su i panel diskusiju pod nazivom Mural Liza koja će biti održana u subotu, 12. oktobra, u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 19 i 30 časova. Učesnici su Ben Johnston, Aleksandar Đorđević (BG GRAFFITI), Srđan Tunić i predstavnik lokalne street art scene Uroš Štrboja a.k.a. Rosh Panonsky. Panel diskusiju će moderirati Milica Grujičić iz Udruženja građana Lančana reakcija.
Pozivamo vas da pogledate i kompletan program i satnicu PDP konferencije na ovom linku i da zajedno sa nama najavite novo izdanje PDP konferencije u Novom Sadu.


PDP konferencija se organizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn GRID Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Fondacije "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture" i OPENS 2019 – saveza udruženja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :