Barutana klub Beograd

PAUL SMITH - Kralj vedrine!

Datum objave:05.06.2007

Pročitano:7083 puta

By:Tanja BeljanskiPaul Smith je engleski modni kreator. Rođen je 5. jula 1946. (Beeston, Nottingham). Njegov ulazak u svet mode bio je potpuno slučajan. Kao šesnaestogodišnjaka bez ikakvih planova o karijeri i kvalifikacijama, otac ga je terao da radi najniže poslove u lokalnom skladištu garderobe u rodnom Notingemu. Njegova prava ljubav bio je, međutim, sport. Imao je ambiciju da postane profesionalni biciklista, sve do svoje 17-e kada je doživeo tešku nesreću.
 


Tokom šest meseci provedenih u bolnici, pronašao je nove prijatelje. Nakon izlaska iz bolnice organizovao je ponovni susret sa njima. Sasvim slučajno našli su se u lokalnom pabu koji je bio popularan među studentima umetničkog koledža tog grada. Studenti su razgovarali o Mondrijanu, Vorholu, Kokoški, Dejvidu Bejliju, slušali Rolling Stones, Majls Dejvisa i još mnogo toga. Upravo tada je Paul shvatio da želi da postane deo ovog sveta punog ideja i uzbuđenja. 
U sledeće dve godine Paul je vodio jedan butik u Notingemu, da bi 1970. uz nešto ušteđevine i podršku svoje devojke Pauline Deneyer (današnje supruge), otvorio malu prodavnicu u kojoj je prodavao dizajnersku garderobu i ono što je sam kreirao. Počeo je i da pohađa večernje časove krojenja i uz pomoć Pauline (diplomiranog modnog kreatora sa RCA- Royal College of Art), bio je spreman da kreira ono što je želeo.
 


Godine 1976. prikazao je u Parizu svoju prvu kolekciju za muškarce pod markom Paul Smith. Tokom 20 godina rada pokazao se kao istaknut britanski modni kreator. Njegov uspeh temelji se na dobroj kombinaciji dveju uloga: uloge kreatora i uloge prodavca. On ima izvanrednu sposobnost da predvidi i čak podstakne nove trendove ne samo u modi nego i u širem kontekstu popularne kulture. Paul uspeva da nam prenese iskreno osećanje humora i nestašluka pomešanog sa njegovom ljubavlju prema tradiciji i klasičnom. Danas postoji 12 različitih kolekcija: Paul Smith, Paul Smith Women, PS by Paul Smith, Paul Smith Jeans, Paul Smith London, R. Newbold (samo za Japan), Paul Smith Accessories, Paul Smith Shoes, Paul Smith Fregrance, Paul Smith Watches, Paul Smith Pens i Paul Smith Furniture and ''things''. Paul Smith tepisi, porcelan, naočari i parfemi rade se po licenci. 
Njegove kolekcije dizajniraju se u Notingemu i Londonu i proizvode uglavnom u Engleskoj i Italiji. Materijali koje koristi su načešće italijanskog, francuskog i britanskog porekla.
 


Nakon toga, 2002. Paul je sarađivao sa kompanijom Cappellini u kreiranju Mondo kolekcije nameštaja inspirisanog posmatranjima i putovanjem, a 2003. dizajnirao je tapete (''Bespoke'') u saradnji sa firmom Maharam. Paul Smith kolekcije prodaju se u 35 zemalja sveta. U Engleskoj ima 14 prodavnica. Njegove prodavnice nalaze se u Londonu, Notingemu, Parizu, Milanu, Njujorku, Hong Kongu, Singapuru, Tajvanu, Filipinima, Koreji, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ima ih i preko 200 u Japanu. 
Paul Smith je i dalje uključen u biznis u Japanu; kreira garderobu, bira materijale, odobrava lokacije za prodavnice i nadgleda čitav razvoj unutar kompanije. 
On takođe ima i impresivne showroomove u Londonu, Parizu, Milanu, Njujorku i Tokiju. 
 


Ovaj uspešni čovek nastavio je da u potpunosti bude deo kompanije i kao dizajner i kao njen predsednik. Umešan je u svaki aspekt posla što rezultira time da Paul Smith Limited i dalje zadržava lični pečat često izgubljen u kompanijama sličnih razmera.


Nakon gotovo 30 godina rada i slavljenja kao ikone muške mode, 2001. kraljica Elizabeta Druga dodelila mu je titulu Sir.


Ove godine, 21. Februara, Paul Smith je dobio titulu počasnog člana od strane Royal Institute of British Architects (RIBA), organizacije koja nagrađuje istaknute doprinose u oblasti umetnosti, dizajna i arhitekture. Zvanje počasnog člana dobija deset ljudi godišnje i ono traje doživotno. Ove godine pored njega, nagrađeni su i gradonačelnik Londona Ken Livingstone i direktor Royal Shakespeare Company Peter Wilson. 
''Dobiti zvanje počasnog člana zaista je čast za mene'', rekao jePaul Smith novinarima. ''U isto vreme sam iznenađen i počastvovan, jer RIBA je udruženje koje duboko poštujem, a arhitektura je veoma bliska mom srcu.''
 


Ukoliko želite da naučite kako na najbolji način da kombinujete jake boje u ansambl  koji pleni vedrinom i dobrim ukusom, onda se odmah bacite na posao i počnite da proučavate kolekcije ovog izuzetnog čoveka!

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :