Paul Booth - Kralj "paklene" tetovaže!

Datum objave:26.04.2010

Pročitano:5355 puta

By:Mirjana Veledinović

Prostor nalik tamnici, osvetljen fluorescentnim lampama. Posetioce pozdravlja prodorni heavy metal od koga podrhtava pod. Žmirkanje sveća osvetljava crne zidove ukrašene slikama i skulpturama monstruma, lobanja i krvavih kreatura.

Iako podseća na roman Edgara Alana Poa, scena na daskama Hells Kitchena na Menhetnu zapravo je Last Rites Tattoo Theatre, gde četrdesetogodišnjak Paul Booth stvara magiju. Većina njegovog korpulentnog tela prekrivena je crnim tetovažama. Omiljena mu pokriva desnu stranu lica, proteže se preko izbrijane glave do leđa. To je apstraktna šara, koju je skicirao i tetovirao njegov mentor Felix Leu. Sa nozdrva mu visi metalna alka, a sa potiljka u istom ritmu klate se crni dredovi. Njegova pojava deluje neusklađeno sa toplim osmehom i mirnim glasom kojim saopštava: „Ja jednostavno vidim tamniju stranu života.”Vidi on, takođe, i svetliju stranu postojanja, zahvaljujući povišoj tarifi od 400$ na sat i 3500 klijenata na listi čekanja. Ipak, na svakog Freda Dursta (frontmena rok benda Limp Bizkit) i rvača Marka Pogrebnika (obojica su verni klijenti), Booth tvrdi da dolazi isti broj doktora i advokata. Poseta Paulu je skupa ali vredi, smatra i dvadesetsedmogodisnja činovnica iz Gejts Milsa u Ohaju, koja je čekala skoro dve godine da sedne na Boothovu stolicu. Tri posete i 3500$ manje u novčaniku, a devojka planira ponovo da dođe da dopuni mitsku Meduzu što joj prekriva leđa, ramena i gornji deo ruku. Kaže: „To je isto kao da dajete toliki novac na plastičnu hirurgiju, menjate svoje telo do kraja života.”

Veliki broj klijenata provede po ceo dan u Last Rites studiju. Tetoviranje može da traje po 10 i 12 sati, u nekoliko tura. „Konsultujem se sa čovekom satima pre nego što ga dotaknem” - objašnjava Booth, dodajući šapatom – „Želim da mu se ušunjam u glavu, da otkrijem njegove strahove, šta ga muči i šta očekuje od slike.” Ćaskanje je gratis, kao i skiciranje. Taksimetar počinje da otkucava kada igla dodirne kožu.
 
Paul Booth je učio katoličku školu u manjem gradu države Njujork, gde su ga učitelji korili zbog škrabanja monstruma i kostura tokom časova. Nakon srednje škole oprobao se u grafičkom dizajnu, što se takođe pokazalo kao pogrešno. Od 1988. kao šegrt u tattoo studiju farba preslikane ruže, likove iz crtaća i pokoju lobanju. Među zvezde se lansirao tri godine kasnije, na kongresu majstora tattooinga u Pitsburgu, gde je uneo pometnju među umetnike crno-belim demonom, smeštenim na butini njegove tadašnje devojke.

Sledi Boothov vrtoglavi uspon, studio na Menhetnu, švrckanje po tattoo kongresima u Pekingu, Singapuru, Berlinu i Kejp Taunu. Potpuno posvećen razvoju svog zanata, Booth konstantno radi na unapređivanju industrije koristeći različite načine. Viđen je na TV kanalima poput Discovery ch, CNN, MTV; među njegovim klijentima su zvezde metal grupa Slayer, Slipknot, Down, Pantera... Zavladao je i stranicama najpopularnih magazina, te mu Rolling Stone dodeljuje titulu „novog kralja rok tetovaže”. Booth se, međutim, kotrlja dalje i osniva međunarodni pokret nazvan The Art Fusion Experiment, koji danas okuplja svetske majstore tetovaže. Osniva istoimenu filmsku produkciju, a kako i sam slika i vaja, Paul Booth otvara Last Rites galeriju, kako kaže, „dom za umetnike koji radije istražuju mračniju stranu mašte”, a opet sa misijom da ovaj često zanemareni žanr bude priznatiji.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :