PARTIBREJKERS: Ljubav ne zaboravite!!!

Datum objave:10.03.2016

Pročitano:4404 puta

By:Milan B. Popović

PARTIBREJKERS CD / LP SIROTINJSKO CARSTVO / ODLIČAN HRČAK

Polako silazim sa uma među ljude, polagano silazim, upoznati svet / paranoje paraju overenje moje da biće bolje, paranoje paraju, i posle svega, je sve isto, i posle je sve isto, i napred i nazad, bez predaha i odmora, da li smo pogrešili kad smo rešili, da razumemo šta se dešava / kiseli osmesi, gorčinom posuti / da li smo prisutni dok se činimo odsutni, bejbi, gde si sada ti, gde se nalaziš, koga čekaš, kome se nadaš, koga voli srce tvoje , da li me se sećaš, još čujem tvoj glas, još čujem tvoj glas / i posle svega je sve isto – peva i narativno kazuje vanserijski lider “Partibrejkersa”, Zoran Kostić Cane, u sedmominutnoj numeri “Paranoje” (“Polako silazim”). Još jedna dugosvirajuća numera na ovoj odličnoj kompaktnoj disketi “Sirotinjsko carstvo”, jeste skoro pa osmominutna – Krš i lom!

 

PARTIBREJKERS: Ljubav ne zaboravite!!! | Recenzija Milan B. Popović


Jeste da je gitarista i kompozitor Anton inicijalna muzička kapisla, međutim, potpisnik ovih redova smatra da je dokle god je tekstopisac, liričar i vokal, Zoran Kostić Cane živ, zdrav, nadahnut (kao sada, na primer), postoji, postojaće i Partibrejkersi. Ako bih morao da pravim poređenje moglo bi se reći da, na primer, dokle god je liričara, tekstopisca i vokala Bore Đorđevića, biće i “Riblje čorbe”. Zar ne? Sa čela mi curi znoj osećam u sebi krš i lom, peva Zoran Kostić Cane u ovoj skoro pa osmominutnoj odi – Krš i lom!


Zoran Kostić Cane je legenda beogradskog rokenrola pa i nekadašnjeg, jugoslovenskog, sada se to zove – regionalnog rokenrola. Zoran Kostić Cane se preispituje, Zoran Kostić Cane odlično skenira svakodnevni život gotovo svakoga od nas koji, nažalost, spadamo u tu grupu finansijsko sirotinjskih ali duhovno bogatih. On u kratkim pesničkim rimama, sa malo reči puno toga kazuje. Mnogi bi klasični književni kritičari smatrali da to ne spada u umetnost kao poezija -ali sam mišljenja da ovakva poetika jeste umetnost- moderna doduše, najbolje opisana, sveobuhvatno iskazana kroz deskriptivan opis- urbo poetika!

 

„Život je ovde obučen u rite, delimo se na gladne i na site“, samo je jedan od opisa koje Zoran kostić Cane isporučuje u naslovnom komadu. CD je podeljen na dve grupe pesama, ako tako možemo reći. Prva je: „Ne mogu da kapiram“, „Sitna lova“, „Ljubav ne zaboravlja“, „ Svakoga dana“, „ Vrtim se“, i na drugu, noviju grupu pesama: „ Krš i lom“, „ Sirotinjsko carstvo“, „ Šta radiš?“, „I to malo“, „ Da li put znaš? , i pesma „Paranoje“

 

Gorim na putu do istine, gorim nap utu do istine, svakoga dana, put je sve kraći a krug je sve uži - u numeri “Svakoga dana”, Zoran Kostić jasno kazuje suštinu njegove duhovne nadrgradnje tj. mislima duhom i telom gleda ka vertikali, bežeći od horizantale. A ti sjajiš dok krvariš - peva Cane u pesmi “Ljubav ne zaboravlja”. “Partibrejkersi” su nezaboravni. Nemojte ih zaboraviti ni vi. Odlična CD ploča posle vise godina diskografske pauze. Bravo!

Milan B. Popović


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :