Parametri miksa

Datum objave:07.07.2007

Pročitano:4559 puta

By:Buba Opačić

Sluh je isto toliko prostorni, koliko i zvučni osećaj. Naše uši raspoznaju ne samo promene jačine i boje zvuka, već i pravac iz kojeg taj zvuk dolazi. Sluh nam čak daje dovoljno pouzdanu informaciju o tome koliko smo udaljeni od izvora zvuka. Verovatno su ove mogućnosti evoluirale iz alata za opstanak-moramo znati da trčimo kada naše oči kažu da je lav spreman da nas zgrabi, ali isto tako moramo biti sposobni da shvatimo značenje zvuka kada čujemo lomljenje granja odmah iza nas.
 
Mada se inovacije sistema reprodukcije neprestano pojavljuju, stereo miks sa jednim levim i jednim desnim zvučnikom i dalje će informisati naš sluh o trodimenzionalnom akustičnom prostoru. Upoznajte se sa tri osnovna parametra  za kreiranje stereo miksa...
 
Level je engleska reč i znači nivo. U audio smislu označava relativnu jačinu zvuka. Ljudi primećuju jake zvukove pre nego slabe, a jačinu zvuka koriste da izračunaju udaljenost izvora zvuka. Znamo da je kompletan set bubnjeva glasniji od akustične gitare, pa ako je akustična gitara glasnija od seta bubnjeva naš sluh će pretpostaviti da su bubnjevi daleko, a gitara blizu.
 
Pan je skraćenica od panorama tj raspored u prostoru. U audio smislu znači smeštanje zvuka u levo ili desno polje. Zvuk koji se reprodukuje samo iz desnog kanala stereo miksa osećamo kao da je smešten sasvim desno od nas. Zvuk koji se reprodukuje jednako iz oba zvučnika osećamo kao da je u centru stereo polja.
 
Timbre ili boja zvuka je frekvencija sačinjena od zvuka. Karakter generatora zvuka je primarni faktor za odredjivanje boje zvuka, ali i udaljenost i lokacija zvuka, kao i prostor u kojem se zvuk proizvodi, takodje menjaju boju zvuka. Na primer, udarac dlana o dlan udaljen 20 metara u sportskoj sali zvuči potpuno drugačije od istog udarca dlana o dlan udaljenog 2 metra u ormanu...
 
Sve u svemu zahvaljujući binauralnom slušanju koje posedujemo, promena bilo kog od ova tri parametra menja zvučnu sliku miksa, tj manipulacijom vrednosti postižemo utisak distance i položaja u prostoru odredjenog instrumenta, te samim tim uvodimo red u zvučnu sliku .

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :