Pandemijska trilogija Ane Prvački

Datum objave:02.02.2021

Pročitano:1310 puta

Najnoviji projekat Ane Prvački Pandemijska trilogija (Pandemic trology) pokušava da pruži emotivnu podršku u svim izazovnim vremenima društvenog udaljavanja i brige o životnoj sredini. Uz pomoć njene porodice i prijatelja, koji pandemiju provode zaključani tokom 2020. godine u Berlinu i Bukureštu, Prvački i njen tim napravili su tri video rada.

 

Ana Prvacki


Dela dovode u ravnotežu analogno i digitalno, oslanjajući se na mitologiju, folklor i nauku. Iako preispituju uticaj nedavnih događaja na naš društveni i mentalni život, ovi radovi daju maštovite alate koji će nam omogućiti da se svakodnevno bolje nosimo sa strepnjama i pandemijom kroz poetsku formu.


Stavljajući lepotu, kreativnost i transformaciju u srž svog rada, „Pandemijska trilogija“ se bavi blagostanjem i brigom, ponavljajući ideje koje su najvažnije za praksu Ane Prvački.


„Pandemijska trilogija“ izvedena je za potrebe 13. Bijenala u Gvangdžu, (Minds Rising, Spirits Tuning), selektorki Defne Aias i Natasha Ginvala.

Rad Multimask (Multimask)
iznova zamišlja karantin i izolaciju kao vreme obnove, ličnog rasta, svesti i lepote, istovremeno pružajući siguran način interakcije sa drugima. Prvački se oslanja na svoje usavršavanje i istraživanje rada sa maskama i njihovom transformacionom potencijalu.

Energetičko golicanje(Energetic tickle) fokusira se na društveno distanciranje i preispituje njegove emocionalne, transmisivne i fiziološke implikacije. Putem tela i zvuka Prvački nas upoznaje sa novim načinom pozdravljanja ljudi koji nam omogućava da zaštitimo sve učesnike u interakciji. Gestom se komunicira raznolikost emocija iza naših maski za lice kao kompenzacija za odsustvo dodira.

Zona prskanja (Splash Zone) ovu trilogiju zatvara snažnim osećajem sigurnosti i zajedništva, ohrabrujući nas da se borimo protiv nemira videći optimizam i osvetljenost u različitim spoljnim elementima našeg života: od prašine i talasa do školjke možemo dobiti duboki osećaj pripadnosti i povezanosti sa vazduhom, vodom kao esencijom, željom i sukobom sa zemljom koja nas okružuje. 


Pored opsežnog istraživanja o različitim temama u  svojim video radovima, Prvački je za svaki izradila i studije akvarela u bliskoj saradnji sa 3D animatorom Catalin Otelea. Na ovaj način fluidni vizuelni jezik vode preveden je u digitalnu animaciju, čime je postignut balans analognog i digitalnog.

Iskustvo Ane Prvački u oblasti muzike, pozorišta, prerušavanje, arhitekture, likovne umetnosti i pčelarstva svedoči o njenoj svestranoj praksi - od slikanja do video umetnosti, performansa i virtuelne realnosti. Njen eksperimentalni pristup uključuje naučno istraživanje, bihejvioralne studije i emotivni uticaj u strategiji čiji je cilj stvaranje maštovitih alata koju mogu služiti izazovima svakodnevnog života. Umetnička praksa Prvački je ekološki svesna.

Realizovala je mnoge samostalne izložbe i projekte medju kojima se izdvajaju NTU CCA u Singapuru, UCLA Hammer Museum, Los Andjeles; Isabella Stevart Gardner muzej u Bostonu i Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea u Torinu. Izlagala je izmedju ostalog na, 14. Istanbulskom bijenalu, 1. bijenalu u Singapuru i 13. dokumenti. Nastupala je i na LA Philharmonic-u i Arhitektonskom bijenalu u Cikagu. Nedavno je bila deo projekta Marine Abramović- SkiArt.


Samostalna izložba Ane Prvački u Muzeju De Loung u San Francisku osvojila je nagradu Vebbi 2020 za upotrebu virutelne realnosti, a priznata je od strane Međunarodne akademije za digitalnu umetnost i nauku zbog svojih značajnih postignuća. 
Ana Prvački rodjena je u Pančevu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :