Devet 2020

Ove filmove gledaćemo na FEST-u, a u trci su za Oskara

Datum objave:02.02.2017

Pročitano:3918 puta

Datum održavanja: 24.02.2017 - 05.03.2017

Ovogodišnje, 45. izdanje FEST-a biće održano od 24. februara do 5. marta pod sloganom Gledaj. U programu FEST-a se već tradicionalno nalaze mnogobrojna ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svetskih filmskih nagrada - Oskara.

 

FEST45 - Gledaj

 

Ceremonija dodele Oskara Američke filmske akademije biće održana 26. februara, dva dana nakon početka FEST-a. Kao najavu ovogodišnjeg festivala publika je na projekciji u Cineplexxu Ušće 25. januara već imala priliku da pogleda zavodljivi mjuzikl LaLaLand (r. Demijan Čazel) koji je nominovan u čak 14 najvažnijih kategorija: za najbolji film, režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, fotografiju, montažu, kostim, scenario, scenografiju, originalnu muziku, miks zvuka i montažu zvuka. Osim toga, LaLaLand ima dve nominacije u istoj kategoriji – za najbolju originalnu pesmu. Za najbolju originalnu muziku nominovani su još i Džeki (r. Pablo Laren) i Mesečina (r. Beri Dženkins).

 

Film Mesečina

Film Mesečina

 

U programu FEST45 nalaze se se čak četiri ostvarenja od ukupno devet nominovanih za najbolji film u celini: Nevidljivi faktori (r. Teofor Melfi), Po cenu života (r. Dejvid Makenzi), Mančester na moru (r. Kenet Lonergan) i Mesečina. Između ostalih, u konkurenciji za najbolji originalni scenario našli su se Mančester na moru i Po cenu života, dok su flimovi Nevidljivi faktori i Mesečina nominovani u kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju.

U programu FEST45 GALA naći će se filmovi Ona (r. Pol Ferhoven) i Džeki, a glumice koje ih ih čine fantastičnim – Izabel Iper i Natali Portman – nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film Džeki, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za Mančester na moru.

 

Film Džeki

Film Džeki

Maestralni Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu Noćne zveri. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i nezaboravni Džef Bridžis za ulogu u filmu Po cenu života, Lukas Hedžis za Mančester na moru kao i Maheršala Ali za film Mesečina. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu Mesečina, zatim Oktavia Spenser za Nevidljive faktore i Mišel Vilijams za Mančester na moru.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Marina Skorsezea, Tišina, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i Mesečina.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :