Outlook 2018: Terapija zvukom i talasima

Datum objave:19.09.2018

Pročitano:3193 puta

By:Marina H. i Boris O.

Lokacija: Pula

Postoje i drugi festivali na obali koji nude odlične sadržaje, ali gomila je razloga zašto nam je Outlook još uvek omiljeni festival. Prvi od njih je beskompromisan zvuk na svakoj od bina. Drugi je to što je smešten na savršenom parčetu istarske obale. Lajn ap, ljudi, Ballroom… ah, Ballroom…

 

Ballroom
Foto: Bojan Kovačević

Na Outlook obično idemo sa ljudima koje zovemo porodicom, pa ga možda i zbog toga doživljavamo toplije nego druge festivale. Osim toga, to je već uigrana ekipa, pa tako imamo priliku da doživimo festival bez čoporativnih distrakcija, tipa kašnjenja i pravljenja kompromisa. To je vrlo važno, pošto je Outlook prepun dobrih nastupa, pa se često i sam dvoumiš da li da odeš na ovo ili ono u datom momentu, pa smo, naprimer, iz tog razloga opet propustili nastup MJ Colea, ali, hajde da krenemo redom…


Koncert otvaranja
U Pulu smo stigli dva dana pre koncerta otvaranja Outlooka, a vreme je, za razliku od prošle godine, bilo sjajno, pa smo imali vremena da plivuckamo oko stena na Lungo Mare i okolnim plažama, što je bilo sjajan intro u festival. Onda je došao koncert otvaranja.
Koncert su otvorili Children of Zeus, koji zvuče zaista lepo, ali nismo bili preoduševljeni, jer smo već znali šta nas čeka kasnije, pa smo cupkali u iščekivanju. Kad smo u maju ove godine čuli Bonoboov koncert u Budimpešti, pomislili smo kako mora biti predivno to isto čuti u Pulskoj Areni. Pre Bonoboa nas je pozitivno iznenadio David Rodigan s Outlook orchestra. Koliko god da smo se prošle godine zaljubili u Outlook orchestra, toliko nismo super fanovi reggaea, ali tu smo shvatili da u njihovim rukama sve zvuči odlično. Onda su došli Bonobo i otvorili portal u svoj magični univerzum albuma Migrations i skoro smo sišli sa pameti od lepote tokom koncerta. Nakon toga nismo želeli da čujemo ništa više, pa ni Goldieja, koji je zamenio Wileya tu noć.

 


Foto: Daniel Kirsic

Enter Outlook
Prvo veče Outlooka počelo nam je sa Fixateovim setom na The Garden stejdžu. Iz nekog razloga, Zed Bias, s kojim je trebalo da radi, nije bio prisutan, ali je Fixate napravio očekivano dobar set. Nakon toga, promuvali smo se po tvrđavi i tradicionalno zavirili u Noah’s Ballroom koji nam je i dalje najlepši stejdž koji smo ikada videli. Vratili smo se na The Garden da čujemo dBridgea koji je radio sa Goldiejem. Nismo znali šta uopšte da očekujemo od takvog spoja, pa nas je pozitivno iznenadilo to što nisu vrteli hitove, već dubplateove. Usledili su Ant TC1, a zatim Doc Scott b2b Randall, za totalnu dominaciju The Gardena prve noći na festivalu.

 


Foto: Bojan Kovačević

Drugo veče festivala započelo nam je uz očekivano dobar set Jumping Jack Frosta na Gardenu. Zatim su nas, na The Voidu, toplo dočekali Commodo i Kahn, u sklopu Deep Medi takeovera. Mala, Egoless i Silkie su dovršili priču. Za to vreme, program u Ballroomu su zatvarali Džonidža i Don Dada, predstavnici beogradske dnb scene.

Povratak korenima
Treći festivalski dan nam je započeo žurkom na brodu, uz DJ Storm, Randalla i Total Science. Uz Visionobija je kao bonus uskočio i MC Lowqui, pa je žurka tako dobila i na vedrini. Predivan dan, super-kul ekipa i potpuno odsustvo ega kod DJ Storm su nas potpuno razoružali. O oduševljenju prvom damom dnb-a bi verovatno mogli da napišemo esej, jer je toliko vedra, jednostavna, i takav junglist da nam je pamet stala. Ova žurka na brodu nam je kao rukom odnela sve loše momente u proteklih godinu dana. S prvim Randallovim tonom, sve se rasplesalo – i mi, i sunčeve zrake, i talasi i brod na njima. Nakon njega je Storm objasnila ko i dalje sedi na tronu kraljice. Moramo priznati da na set Total Sciencea posle nje nismo mnogo ni obraćali pažnju, jer su nam ona i Randall bukvalno napravili mentalni makeover jungleom i učinili da osetimo predivnu lakoću postojanja dok sunce zalazi za Titova rajska ostrva.

 Foto: Bojan Kovačević

Kada smo se popeli na tvrđavu, pomislili smo kako ne treba da čujemo ništa više taj dan, ali čekao nas je ceo lajn ap treće večeri. Prvo nas je privukao zvuk Bostona na The Voidu i pozitivno nas iznenadio. Odavno nismo čuli kako neko tako lepo miksa likvid melodije u proper zvuk. Zatim smo u Ballroomu naleteli na Subtle FM ekipu, gde nas je Buer oduvala dub selekcijom. Ant TC1 i DRS, koji je posle toga radio i sa Breakom, su drmali The Garden. Zatim smo ispratili domaće snage na Dungeonu, u sklopu Seasplash takeovera, Double B-a i Kick Konga, gde smo se takođe sreli s uvek dragim drugarima iz Motovuna. Randall je na Clearingu ispratio treći festivalski dan, u istom raspoloženju u kom ga je i započeo. U povratku kući je jednom od nas u glavi zvonio Lou Reed: “Just a perfect day…”, ali to nikako nije bilo sve od Outlooka…

Veliko zatvaranje


Posebna poslastica za nas bio je Deep Medi takeover na plaži, tačnije nastup A Taste of Struggle (A/T/O/S), jer je njihov album Outboxed jedan od omiljenijih u našoj kući. Više puta smo se ježili tokom nastupa od emocija koje izbijaju iz njihove muzike, a zatim smo tradicionalno otplivali jedan đir uz Commodoov set. To plivanje nedeljom na plaži uz muziku je nekako postalo neodvojivi deo Outlook terapije, kao da se tako lagano i nežno opraštamo sa tim doživljajem na godinu dana. Ali poslastica je bilo još. Dok je Filip Motovunski pravio uvod Sully-ju na The Stables, Villem & McLeod su radili na Gardenu, pa smo se trudili da ispratimo oboje. Ipak, vrhunac poslednje večeri su nam bili Sully i DJ Storm. On sa super-lepršavim jungle setom i ona još jednom potvrđujući titulu i razbacujući se klasicima bez kompromisa. Potpuno oduvani, posle njenog seta smo zavirili na Garden, da čujemo Calibrea i DRS-a. Iako smo želeli da posle toga čujemo Zeda Biasa koji je zatvarao Moat i S.P.Y.-ja koji je zatvarao The Garden, umorne noge su nas naterale da 11. Outlook festival ipak zatvorimo Rupture zvukom koji je prezentovala DJ Mantra na The Stables. Ali, ako nas pitate, Outlook nam je započeo sa Randallom, a završio sa Storm. Možda jer smo upravo došli po takvu porciju zvuka ovaj put, a možda i zato jer su njih dvoje još jednom dokazali da su neprikosnovene jungle glave, na koje vreme i trendovi uopšte ne utiču. Da to kažem na istarski način, sloganom sa starih reklama rovinjske tvornice: Dobar proizvod je dobar proizvod, ma koliko mi ćutali o tome.

 


Foto: Bojan Kovačević

Život nakon Outlooka
Što se Outlooka tiče… Kako smo ostali u Puli nekoliko dana nakon završetka festivala, otkrili smo da šarm ovog grada ipak znatno opadne sa osipanjem festivalske atmosfere. U međuvremenu smo se tešili plivanjem i klubom Kotač, koji se nalazi u KC Rojc, a u čitavom kompleksu radi ogroman broj udruženja, te imaju coworking space, različite vežbaonice, radionice i slično.
Ipak, zaključili smo da je Pula bez Outlooka samo još jedan lep primorski grad. Za vreme Outlooka se ovaj grad pretvori u magičnu oazu odličnog zvuka, šarenih ljudi i dobrih vibracija do te mere da poželiš da se preseliš tamo. I dok god ovaj grad čuva Outlook festival, sa zadovoljstvom ćemo mu se vraćati, na terapiju zvukom i talasima.
Neke od fotografija koje smo napravili na ovoj avanturi možete pogledati na ovom linku, ali to je samo deo vizuelnog doživljaja. Za pun doživljaj, nacrtajte se početkom septembra u Puli. Zahvalićete nam kasnije.
Od srca hvala ekipama Urban Buga i Pozitivnog Ritma za podršku i saradnju.
Vidimo se sledeće godine! 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :