Otvoreno prvo izdanje Festivala dokumentarnog filma ДОК#1

Datum objave:01.02.2019

Pročitano:412 puta

Datum održavanja: 31.01.2019 - 03.02.2019

Lokacija: Beograd

Sinoć je pred prepunom Salom 6 u Kombank dvorani otvoren Festival dokumentarnog filma ДОК #1.

Tim Festivala odlučio se za nekonvencionalan način otvaranja. Naime, festival je otvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma oformljenog od spontano snimljenog materijala zabeleženog neposredno pred početak festivala, inkognito, iza kulisa unutar samog tima. Ta britka dokumentarna zabeleška gledaoca polagano i vešto imerzira u stanje promišljanja o kreativnom procesu, svim njegovim propratnim efektima i emocijama koje pobuđuje, pa čak i onim koja su često skrivena od očiju javnosti, kako bi se eskivirala potencijalna nelagodnost kod posmatrača. Shodno tome, zalazak u domen filma Hermana Vaskea "Zašto smo kreativni?", nije delovao toliko artificijelno i naglo, kako to obično biva.

 

Foto: Tanja Drobnjak

Film „Zašto smo kreativni?" projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoga rada snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice i postavljao im pitanje: „Zašto smo kreativni?" Gledaoci su bili u prilici da na jednom mestu vide Vendersa, Tarantina, Kusuturicu, Dalaj Lamu, Mandelu, Marinu Abramovič, Stivena Hokinga; veliki broj značajnih svetskih muzičara, arhitekata, političara koji pokušavaju da odgovore na ovo naizgled lako pitanje. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bouvija, koji se dalje provlači kroz ceo film.

Za vreme četiri festivalska dana biće prikazano 20 filmskih ostvarenja koja su podeljena u 4 programske celine: „Vrhunci", „Biografije", „Na ivici" i „Prvi korak". Značajno je spomenuti da je upriličena i retrospektiva kratkih filmova Hajrudina Krvavca. Ulaz na retrospetkivu je besplatan.

Danas su na programu filmovi: „Tupamaros-urbana gerila" Martina Markovica, „Kriza je naša", Rebeke Kaufman; „Država protiv Mandele i ostalih", Nikolasa Šampoa i Žil Portea; „Ko je Artur Ču?", Skota Drakera; „Veština", Metju T. Bernsa i „Golim rukama", Hajrudina Krvavca.

 

Foto: Tanja Drobnjak

Festival traje do 3. februara. Filmske projekcije održavaju se u Kombank dvorani. Cene ulaznica su 300 i 350 dinara.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :