Otvoreno 49. Zlatno pero Beograda u Galeriji progres

Datum objave:02.11.2017

Pročitano:1292 puta

Datum održavanja: 31.10.2017 - 19.11.2017

Lokacija: Beograd

Izložba 49. Zlatno pero Beograda, 14. Međunarodni bijenale ilustracije je svečano otvorena u prepunoj galeriji Progres u Knez Mihajlovoj 27 u Beogradu pred više stotina ljubitelja primenjene umetnosti.

 


Organizator izložbe je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS, odnosno Savet izložbe na čijem je čelu bio njegov predsednik, pisac i scenarista Pavle Zelić, a činili su ga još istaknuti ilustratori, urednici i teoretičari Dobrosav Bob Živković, Jugoslav Vlahović, Aleksa Gajić, Zefirino Grasi, Slobodan Jovanović, Dragana Nikolić i Jana Oršolić. Celokupnom stručnom organizacijom, koordinisanjem postavke izložbi u četiri prostora, je rukovodila kustos izložbe i istoričarka umetnosti, doktorand, Marija Ristić.

Izložbu je zvanično otvorio akademik Matija Bećković, koji je zaključio da je simbol Beograda umesto kipa Pobednika mogao biti spomenik peru koje je učinilo toliko da se naša umetnost plasira široko i daleko i ostavi trag u celom svetu što pokazuje i ovogodišnje izdanje Zlatnog pera.

 U glavnoj selekciji izložbe u galeriji u Progresu su izloženi radovi 170 umetnika, iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja. Pored vrhunskih ilustratora svih generacija iz naše države, odabrani su najbolji radovi iz Kolumbije, Brazila, Nikaragve, Francuske, Češke republike, Kine, Koreje, Italije, Turske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine, Portugala, Irana, Turske, Holandije, Uzbekistana, Bugarske, Slovenije i Grčke.

Tokom otvaranja su dodeljene nagrade međunarodnog žirija kojim je predsedavao naš istaknuti ilustrator Dobrosav Bob Živković, a činili su ga još Stefen Larsen iz Danske, Majela Leiva iz Meksika, Sara Maceti iz Italije, Fanuel Hanan Dijaz iz Venecuele i Mirjana Bajić i Vesna Pavićević iz Srbije. 

Predsednik Saveta Zlatnog pera Pavle Zelić i predsednik žirija Dobrosav Bob Živković su dodelili nagrade Zlatnog pera. Grand Prix 49. Zlatnog pera je dodeljen Ivici Stevanoviću ilustratoru iz Novog Sada proslavljenom po ilustracijama za knjige ali i stripovima. Posebno izdvajamo nagradu Zlatni vitez za izvanredan doprinos umetnosti ilustracije, koju dodeljuje Savet izložbe i koja je ove godine pripala doajenu ilustracije i animacije, i velikom pedagogu, profesoru Rastku Ćiriću. Međunarodna Zlatna pera su dobili i Mirjana Panovski, Valerie Sokolova i Petar Meseldžija. Tri plakete su dodeljene Jovanu Ukropini, Gradimiru Smuđi i Edinu i Emiru Durmiševiću. Počasne diploma su dobili Ana Petrović, Eva Bratošova, Zoran Svilar, Boban Savić Geto, Ivan Gregov, Miroslava Raković, Dražen Kovačević, Saša Ristić Kriger, Tanja Milatović i Iassen Ghiuselev.

Nagrade su takođe uručili i izdavačke kuće Kreativni centar koja je odabrala Emira Durmiševića, i Pčelica koja je svoju nagradu uručila Edinu Durmiševiću, dok će nagrada Politikinog Zabavnika biti dodeljena naknadno.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Beograd, kao i više sponzora.

Izložba 49. Zlatno pero Beograda je otvorena do 19. novembra 2017. u galeriji Progres.

PRATEĆI PROGRAM
Ovogodišnje Zlatno pero Beograda sadrži raskošan i istorijski fundiran prateći program:
1 – 12. novembra u Galeriji Narodne banke biće održane izložbe:
ŽENE U STRIPU I STRIP ILUSTRACIJI: Autorska izložba Pavla Zelića i Alekse Gajića
DESA GLIŠIĆ Zaboravljena pop-artiskinja novinske ilustracije: Autorska izložba Mirjane Bajić
IGRAČKE I ROBOTI KAO LIKOVNA INSPIRACIJA: Autorski projekat Leposave Lepe Milošević Sibinović
GLORIFIKACIJA SRBIJE: Autorska izložba Marije Ristić, Iz kolekcije Nikole Bulatovića i Ljubiše Mančića
ZORAN BULATOVIĆ – IN MEMORIAM: Autorska izložba Nikole Bulatovića

Od 14 – 24. novembra u Galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, samostalna izložba prošlogodišnje dobitnice Gran prija Zlatnog pera – Sare Maceti (Sarah Mazzetti, Italija)

Od 8 – 24. novembra u Maloj galeriji ULUPUDS- a, Aleksandar Deroko, autorska izložba Marije Ristić.

02. novembra, u holu Galerije Progres od 16 časova održaće se stručni skup sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti ULUPUDS-a:
Naziv: Linija
Učesnici: dr Zoja Bojić, O helenističkoj apstraktnoj slici izloženoj u Rimu u prvoj polovini 1. veka naše ere
Vesna Pavićević, Nada Doroški
Jelena Pavićević, Rokenrol, inspiracija slikara
dr Mirjana Gligorijević Maksimović, Linija u srednjevekovnom slikarstvu
dr Dijana Milašinović Marić, O ornamentu u arhitekturi

Vreme održavanja Dečje radionice Zlatnog pera koju će voditi Milica Stojšin, i programa Susreta i razgovora, Ilustratori crtaju za Vas biće naknadno objavljeni.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :