OTVORENI OKTOBARSKI SALON: Konkurs za učešće na trećem salonu je otvoren do 05. oktobra

Datum objave:30.09.2015

Pročitano:4994 puta

Datum održavanja: 05.10.2015

Lokacija: Klub ljubutelja teške industrije

OTVORENI OKTOBARSKI SALON
KONKURS


Pozivaju se umetnici da učestvuju na konkursu trećeg OTVORENOG OKTOBARSKOG SALONA koji će se održati od 15. do 30. oktobra u ciglani ''Klub ljubutelja teške industrije'', Slanački put 26. Konkurs je otvoren do 5. oktobra.

 

OTVORENI OKTOBARSKI SALON: Konkurs za učešće na trećem salonu je otvoren do 05. oktobra | 2015

 

Mole se umetnici da fotografije radova (1 ili 2 rada)sa kojima konkurišu, budu visoke rezolucije (u slučaju da budu odabrane biće korišćene za katalog). Takođe, uz fotografije priložiti naziv i opis rada, godinu nastanka, dimenzije i tehniku rada. Predloge slati na mail: otvorenioktobarskisalon5@gmail.com

 

Rezultati konkursa će biti objavljeni 7. oktobra.

 

Radovi se prikupljaju do 14. oktobra u paviljonu Cvijete Zuzorić, svakim radnim danom, osim nedeljom, u periodu od 10 do 15 časova, sem skulptura većih formata koje bi trebalo doneti u bivšu ciglanu ''Klub ljubitelja teške industrije'', Slanački put 26.

 

Nagrađeni autori će dobiti šansu da imaju samostalnu izložbu koju organizuje ''Festival9'' u ciglani u narednom periodu do narednog festivala.

 

Takođe, plan nam je da se nagrađeni radovi ponude na otkup Muzeju Savremene Umetnosti.


Izložba je prodajnog karakterai sav novac pripada autoru dela.

O FESTIVALU


Otvoreni oktobarski salon je manifestacija koja se ove godine održava treći put. Po svojoj ideji i realizovanoj koncepciji otvoren je za umetnike različitih poetika sa namerom da se javnosti predstavi recentna umetnička produkcija kroz dela izvedena u svim likovnim disciplinama. Ova smotra naših savremenika održava se u ciglani Trudbenik.

 

Njen organizator Zoran Čalija, polazi od toga da je Oktobarski salon prilikom svog osnivanja 1960. godine bio ''Reprezentativna manifestacija odabranih radova...'', ali se u međuvremenu otrgao od umetnika sa ovih prostora i na izvestan način postao hermetički zatvoren sistem. S namerom da se nastala praznina prevaziđe i ukaže na osnivačke postulate Salona, Otvoreni oktobarski salon kroz prezentovanje produkcije autora neguje upravo zapostavljene umetničke vrednosti.

 

Veliki odziv umetnika i želja etabliranih kao i autora srednje i mlađe generacije da se svojim delom predstave na ovoj izložbi najbolji je pokazatelj neophodnosti njenog postojanja. Predhodnih godina, karakter i namera ''Otvorenog oktobarskog salona'' prepoznati su i podržani od umetnika, stručne javnosti i publike što potvrđuje opravdanost njenog postojanja.


Međutim, mnogo indikativnije od apostrofiranih anomalija je činjenica da je Oktobarski salon postao svojevrsna paradigma dešavanja u umetnosti gde smo u godinama iza nas postali isključivi. Paradoksalno je, da je pedesetih godina prošlog veka, svega par godina nakon završetka rata, u umetnosti vladao pluralizam, a da smo u 21. veku postali netolerantni i apriori negativni prema određenim umetničkim stremljenjima.

 

Kritička misao više nije poželjna, a proklamovana demokratija u umetnosti proizvela je kvantitativnu ali ne i kvalitetnu produkciju. Da li je kontekst aktuelnog vremena sa sobom sve to doneo ili uzrok treba tražiti u nama samima je otvoreno pitanje. I zato misao Dostojevskog: ''Sama umetnost sopstvenom snagom otkriva sklad ideja koje često bivaju savremenije i korisnije od onih koje društvo smatra najnasušnijem za svoje vreme.'' U našem i bilo kom drugom vremenu treba prihvatiti kao imperativ koji nema alternativu. U tom svetlu treba posmatrati i prihvatiti otvoreni karakter Otvorenog oktobarskog salona.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :