Otvoren konkurs za međunarodni salon stripa 2016

Datum objave:19.05.2016

Pročitano:5172 puta

Lokacija: Srećna Galerija, SKC

Četrnaesti međunarodni salon stripa biće održan u periodu 29. spetembra do 2. oktobra 2016. godine. Raspisan je konkurs na međunarodnom nivou,  za takmičenje u najboljim ostvarenjima strip umetnosti, za autore svih uzrasta iz svih zemalja sveta i otvoren je do 15. avgusta 2016. godine.
 

Međunarodni salon stripa

 

Propozicije za učesnike:
• Pravo učešća imaju autori svih uzrasta.
• Kandidat šalje rad na konkurs poštom (rad će biti prihvaćen i u slučaju da ga kandidat lično donese)
• Rad treba da bude u dobroj kopiji (ili originalu), obima od 1 do 4 table, A3 ili A4 formata.
• Rad može biti delo više autora (crtač, scenarista, kolorista), s tim da crtač ne može podneti na konkurs više od jednog rada.
• Rad može biti prethodno objavljivan.
• Tema, žanr i autorski pristup nisu zadati konkursom.
• Ne isključuje se mogućnost prihvatanja rada sa strip tematikom u drugim medijima (reljef, skulptura, instalacija, objekat...)
• Tekst u stripu može biti na srpskom ili engleskom jeziku kao i na jezicima sa bivšeg srpskohrvatskog odnosno hrvatskosrpskog govornog područja.
• Uz rad je obavezno poslati (na računaru ili čitko, štampanim slovima, popunjenu) PRIJAVU NA KONKURS MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2016. možete dobiti u SKC-u prilikom predavanja radova na konkurs.
• Svaku tablu rada na poleđini označiti rednim brojem (primer: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)
• Radovi će biti žirirani za zvanične nagrade, nagrade prijatelja Salona i izložbu najuspelijih radova.
(radovi koji propagiraju rasnu, versku, nacionalnu, ličnu, kao i druge vidove netrpeljivosti; imaju za cilj propagandu delatnosti pravnih lica, organizacija, udruženja i pokreta; kao i radovi pornografske sadržine, neće se uzimati u razmatranje)


Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu. 

 

Kroz izlagački i edukativni program, Salon stripa je koncepcijski zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.


Potencirajući artistički karakter stripa kao i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovaciju u stripu, publici prezentuje stripove posebne likovne poetike, i na taj način razbija stereotipe o ovom mediju.


U prethodnih trinaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1600 strip autora iz 54 zemlje sveta a u revijalnom delu programa gostovali su i najeminentniji svetski autori kao što su Brian Bolland, David Lloyd, Igor Kordey, John Higgins, Esad T. Ribić, R.M. Guera, Matt Hollingsworth, Enrique Sanchez Abuli, Marco Nizzoli, Paul Gravett, Robert Crumb, Gilbert Shelton, Roberto Diso, Borivoj Dovniković Bordo, Manuele Fior, Walter Venturi, Moreno Burattini...


Najznačajniji domaći autori i pioniri stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima dobijali su Specijalno priznanje Salona za životno delo: Zoran Janjetov, Aleksandar Zograf, Branislav Kerac, Željko Pahek, Žika Bogdanović, Srećko Jovanović, Rajko Milošević Gera, Novica Đukić, Novica Kruljević, Petar Radičević, Lazo Sredanović, Radivoj Bogičević, Zdravko Zupan.

 

Dodatne informacije: www.salonstripaskc.rs
http://www.facebook.com/comicsfest
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :