Otvaranje samostalne izložbe Vojislava Pavlovića alias Sona u Kc Baraka

Datum objave:25.09.2019

Pročitano:1942 puta

Datum održavanja: 27.09.2019

Lokacija: Beograd

27.septembra u 20 h otvaranje samostalne izložbe " Vojislav, drago mi je", umetnika Vojislava Pavlovića u Kulturnom centru Baraka

“ Nova izložba crteža Vojislava Pavlovića, pod nazivom "Vojislav, drago mi je", direktno ukazuje na izrazitu volju umetnika da udje u eksperiment, istraživanje nesvesnih impulsa i "unutarnjeg modela" izražavanja. Introspekcija, slobodne asocijacije, halucinacije i snovi su polazna tačka u oblikovanju vizuelnog jezika koji bez ikakvih estetskih, moralnih i drugih konvencionalnih ograda poštuje čistotu diktata misli.

 


Nizanjem slobodnih asocijacija i dekomponovanjem slike i teksta stvorena je dinamična vizuelna struktura kojom se ne prenosi precizno formulisana misao – naprotiv – Pavlović računa na šok i, u nekim slučajevima, agresivnost u vezivanju pažnje posmatrača. Ozbiljnom redukcijom sadržaja i materijala, a onda i njihovom jednostavnošću, posmatraču ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju. Atmosfera neizvesnosti i napetosti, gotovo filmski saspens crteža, samo su oslonac za podsticanje kognitivnih i emotivnih tokova kod posmatrača.
Tempo, izražajnost, neočekivana montaža, sažetost, skraćenice i naznake; sve su to neizostavni elementi u komponovanju Pavlovićevih crteža, koji se mogu sagledati kao svojevrsni trening modernog vida. Umetnikovo vizuelno saopštenje, istovremeno slikovno i tekstualno, čija je osnova, takoreći, dijalektička, sintezom formalnih suprotnosti u viši stepen izražajnosti i emocionalnog dejstva, preobražava anestetsku sirovinu u pesmu oblika i boja.
Lapidarna kompozicija, sveopšta razumljivost, zaoštrenost parole, visok kapacitet izražajnosti, snaga formalnog i tehničkog izvođenja, eksplozivni tonovi subverzije, tamnog humora i ironije dodatno pojačavaju rezonantnost dela. Virtuoznost Pavlovića leži upravo u sposobnosti da vrlo složen kompleks slikovnog, kolorističkog i pisanog saopštenja oslobodi teskobe pretencioznosti i transponuje u dečački dovitljivu umetnost.
Umetnički izraz duguje nezasitoj radoznalosti i želji za provokacijom, analizom različitih semantičkih, receptivnih i kulturoloških situacija, i umetničkim artikulisanjem istih na jedan vrlo prijemčiv način, što ga čini snažnim društvenim posrednikom. 

Drago je i nama Vojislave! «
Zlata Vučetić


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :